Erişilebilirlik

Ukrayna Seçimlerinde Zafer Kimin?


Ukrayna’da dün yapılan erken seçimlerinin ardından hem Başbakan Viktor Yanukoviç, hem de muhalefet lideri Yulia Timoşenko zafer ilan etti ve hükümeti kurmaya hazır olduklarını bildirdi.

Sandıkların kapanmasının ardından yapılan tahminler Yanukoviç’in partisinin yüzde 36, Timoşenko’nun partisinin ise yüzde 32 oy aldığını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun partisiyse, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 13’üne sahip.

Yanukoviç televizyonda yaptığı açıklamada, sonuçların kendisine yeni hükümeti kurma yetkisi verdiğini iddia etti. Timoşenko ise, Cumhurbaşkanı Yuşçenko’nun partisiyle koalisyon hükümeti kurmak istediğini bildirdi. İki liderin reform yanlısı partileri, parlamento çoğunluğunu elde ederek hükümet kurabilecek durumda.

Resmi sonuçların açıklanması birkaç gün alacak.

Yuşçenko ve Timoşenko, 2004 yılındaki Turuncu Devrim’de aynı ittifakta yer aldı. Barışçı devrime katılanlar, o dönem Viktor Yanukoviç’in devlet başkanlığı seçimini hileyle kazandığını savunuyordu. Yeniden yapılan seçimleri Yuşçenko kazandı ve Yulia Timoşenko da başbakan oldu. Ancak çıkan bir siyasi anlaşmazlığın ardından Yuşçenko, Timoşenko’yu başbakanlık görevinden azletmişti.
XS
SM
MD
LG