Erişilebilirlik

'ABD'den Özde Mücadele Bekliyoruz'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terörle mücadele konusunda ‘dost ve müttefik’ bildikleri ülkelerden destek almadıklarından yakındı. Büyükanıt, Türkiye’nin müttefiklerine “ Terörle sözde değil özde mücadele hiçbir zaman gerçekleşmedi” sözleriyle yüklendi.

Orgeneral Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı’nın yeni eğitim yılı açlış töreninde konuştu. Konuşmasında ağırlığı TSK’ya dönük eleştiriler, terörle mücadele ve sivil anayasa tartışmalarına veren Büyükanıt, önemli mesajlar verdi. Büyükanıt, Başkent Ankara’da TSK’ya ‘bölücü’ diyen bir zihniyet olduğuna vurgu yaparak Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) eleştirdi. TSK’ya içerden ve dışardan yöneltilen saldırıların Türk ordusunun terörle mücadelede üstüne düşen görevi yaptığının ‘bir göstergesi’ olduğunu kaydeden Büyükanıt, dost ve müttefik ülkelere yaptıkları onlarca uyarıya karşın terörle mücadelede onlardan bir destek almadıklarından da yakındı. "Terörle mücadelede sözler önemli değildir. Eylemler öne çıkar" diyen Büyükanıt, bunları söylemek zorunda olduğunu, kimi ülkelerin bu sözlerden alınabileceği olasılığı için de “Bu onların sorunu” çıkışını yaptı.

Irak'ın konfederatif bir yapıya doğru gittiğini anlatan Büyükanıt, Irak'ın büyük ihtimalle parçalanacağını belirtti ve kuzeyde oluşabilecek bağımsız bir devletin yalnız siyasi değil, güvenlik boyutuyla da ‘birinci derece risk oluşturacağı’ görüşünü savundu.

Laiklik Tarıfındayız

Büyükanıt konuşmasında, Türkiye’de son dönemde yapılan sivil anayasa tartışmalarında öne çıkan ‘laik-anti laik’ çatışmasına da gönderme yaptı ve TSK’nın ‘laiklik tarafında’ yeraldığını vurguladı. TSK’nın devletin üniter, ulus-devlet ve laik yapısından vazgeçemeyeceğini anlatan Büyükanıt, Türkiye’nin Malezya olup olmayacağına ilişkin tartışmaların da Atatürk Türkiyesi’nde ‘nefretle kınanacak bir durum’ olduğunu ileri sürdü.

TBMM Açıldı

TBMM’de yeni dönem için açılış da yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda, 23'üncü dönem ikinci yasama yılının açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Köksal Toptan, sözlerine, Şırnak'ta teröristler tarafından şehit edilen vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Öte yandan hükümet Sözcüsü, Cemil Çiçek, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde meydana gelen terör saldırısının ardından Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in bölgeye gideceğini açıkladı.

Meclisin açılışında Başkan Toptan'ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuştu. Gül’ün konuşmasında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtiçi gezisini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yaptığını anımsatarak TSK’ya övgüler dizmesi dikkat çekti. Gezi boyunca, devlet-millet bütünleşmesini yoğun hislerle yaşadığını, kendisine gösterilen sevginin aslında, devlete gösterildiğini anlatan Gül, sınırları büyük bir vatan sevgisiyle bekleyen şanlı ordu ve onların mensuplarıyla gurur duyduğunu söyledi.

Gül, TBMM'nin, başta siyasi partiler olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinin katkılarından yararlanarak en mükemmel anayasal düzenlemelere ulaşılacağına emin olduğu mesajını da verdi.

XS
SM
MD
LG