Erişilebilirlik

Erdoğan - Babacan Temaslarını Sürdürüyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Avrupa Birliği Dış İlişkilerden sorumlu Komiseri Benita Ferrero Waldner ve AB’nin Genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn’le bir araya geldi.

Başbakan konuşmasında, Irak, Avrupa Birliği, PKK, Türk-Amerikan ilşkileri ve Ermeni soykırımı konularına değindi. Erdoğan’ın konuşmasında özellikle Ermeni soykırımı iddialarını içeren tasarının kabul edilmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinin zehirlenmesi anlamına geleceğini söylemesi dikkati çekti.

Başbakan, PKK terörüne vurgu yaparken, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye'nin verdiği hayati önemin de altını çizdi. Erdoğan, PKK ile konusunda Amerikan yönetiminde daha aktif bir tutum beklediklerini de sözlerine ekledi.

Başbakan’ın yine bugünkü gündeminde büyük ilgi toplayacak teması ise Malezya Başbakan’ın verceği resepsiyona katılması olacak. Malezya’da son dönemdeki siyasi değişliklerden sonra “Türkiye de Malezya gibi ılımlı bir İslam ülkesi olabilir mi?” tartışmalarının gölgesinde Başbakan bu resepsiyona katılıyor.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ise New York'taki temasları çerçevesinde BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş ile bir araya geldi. Babacan’ın bugün AB ilgili iki önemli toplantısı vardı. Bunlardan biri AB Dış İlişkilerden sorumlu yetkilisi Benita Ferrero Waldner ile diğeri de AB Genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn ile idi. Bu görüşmelerin detayları hakkında henüz basına bilgi verilmedi; ancak ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs’ın konuşulduğu tahmin ediliyor. Dün de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile New York'ta bir görüşme yapmış, bunun ardından da Kıbrıs'ta barış sürecinin canlandırılması için yeni bir BM özel temsilcisinin atanmasını isteyeceklerini söylemişti. Burns, ayrıca BM Genel Sekreterine, yeni bir girişim başlatmasını önereceklerini de vurgulamıştı. Dışişleri Bakanı Babacan da bugün KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile görüşme yapacak. Dolayısıyla bugünkü AB konulu toplantılarda da Kıbrıs’ın gündemde ağırlıklı olması mümkün.

Ayrıca dün AB Genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn Washington’da yaptığı bir konuşmada Türkiye’deki türban tartışmalarına yönelik olarak “Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin türban konusunda iki yıl önce aldığı kararları temel alıyoruz. Mahkeme hükmünün, Türkiye’de ileride verilecek kararlarda dikkate alınması önemlidir" dedi. Rehn’in buna benzer bir ifadeyi Babacan’la konuşmasında da yinelemesi bekleniyor.

Yine Washington’daki konuşmasında Rehn, Türkiye'nin AB üyeliğini Meksika'nın 51'inci eyalet olarak ABD'ye katılmasına benzetmişti. Rehn’in tepkiyle karşılanan bu benzetmesine Babacan’ın resmi düzeyde cevap verdiği ve Meksika’nın Türkiye’nin durumuna uygun bir örnek olmadığını söylediği tahmin ediliyor.

Genel Kurul Toplantıları Sürüyor

Kolombiya Devlet Başkanı, ülkesindeki rehine bunalımının giderilmesine Amerikalı parlamenterlerin de katkıda bulunmalarını istedi.

Kolombiya’da Marksist gerillalar tarafından kaçırılan kişiler arasında 3 de Amerikalı bulunuyor.

Devlet Başkanı Alvaro Uribe,Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, gerillalarla yapılan görüşmelere Amerika’nın da katılmasının çok yararlı olacağını söyledi.

Genel Kurula daha önce hitap eden Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ise, Kosova konusunda, bağımsızlık dışında her türlü öneriye açık olduğunu bildirdi.

Tadiç, çözüm yolunun Sırp ve Roma gibi tüm azınlıkların hak ve özgürlüklerini güvence altına alması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG