Erişilebilirlik

Başkan Bush Burma'ya Yaptırımları Açıkladı


Başkan Bush Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bazı ülkeleri sert bir dile kınadı.

Bush, Suriye, Beyaz Rusya, Kuzey Kore Zimbabwe, Sudan ve İran’da insan haklarının ihlal edildiğini söyledi. Başkan, eski adı Burma olan Myanmar'a karşı Amerika’nın yeni yaptırımlar uygulayacağını da açıkladı.

Bush, Küba lideri Fidel Castro’yu eleştirirken Küba heyeti salonu terk etti.

Başkan Bush, konuşmasında, Birleşmiş Milletler’in 1948’de yayınladığı İnsan Hakları Bildirgesine dikkati çekti. Üye ülkelerin baskı, şiddet, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele etme yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatan Bush, terörizm ve aşırı uçların karanlık ideolojilerine ancak aydınlık bir gelecek planıyla cevap verilebileceğini söyledi.

Başkan konuşmasında Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan, Moritanya, Sierra Leone ve Fas’ta özgürlük ve insan hakları alanında son zamanlarda önemli gelişmeler sağlandığını söyledi. Bush bazı ülkeleri ise kınadı ve tüm uygar ülkelerin, Beyaz Rusya, Kuzey Kore, Suriye, ve İran’da, ezilen insanlarla dayanışma içinde olması gerektiğini savundu.

Konuşmasının önemli bir bölümünü Myanmar’daki olaylara ayıran Bush, Rangoon’daki askeri rejimin 19 yıldır ülkeyi pençesinde tuttuğunu, ve demokrasi lideri Ang San Su Kyi’nin halâ gözaltında tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi:

Başkan, konuşmasında, askeri rejiminin liderlerine karşı yeni yatırımlar uygulanacağını da bildirdi. Bush, askeri komutanlar, diğer üst düzey yetkililer ve yakınlarını yurt dışındaki banka hesaplarının gözden geçirileceğini ve seyahatle ilgili kısıtlamaların uzatılacağını söyledi. Bush, Myanmar’da çalışmalar yapan insan hakleri dernekleri ve diğer kuruluşlara da yardımın artırılacağını duyurdu.

Genel Kurul'a daha önce hitap eden Genel Sekreter Ban Ki Moon ise, dünyanın çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu söyledi ve bunlara Birleşmiş Milletler aracılığıyla çözüm bulunmasını istedi.

Ban Ki Moon, mevcut küresel sorunların başında kitle imha silahlarının yayılmasını ve iklim değişikliğinin geldiğini vurguladı. Genel sekreter, New York'taki İklim Değişikliği Konferansı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, küresel ısınmayla mücadele için gerekli iradenin oluştuğunu söylemişti.

Bu arada Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in bu Genel kurul görüşmelerine katılmayacağı öğrenildi. Chavez, geçen yıl yaptığı konuşmada, Başkan Bush’u şeytana benzetmişti.

XS
SM
MD
LG