Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Yoğun İkili Temaslar


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah erken saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla eşleri onuruna verilen kahvaltıya katıldı ardından da 62'nci Dönem Genel Kurul toplantılarının açılışında hazır bulundu.

Başbakan’ın öne çıkan ikili görüşmeleri arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi ve İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni var.

Erdoğan, önce İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir araya geldi. Bu toplantıda iki liderin Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlandırılması konusunda atması gereken adımları ele aldığı belirtildi. Erdoğan’ın günün ilerleyen saatlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de benzer başlıkları gündeme getirmesi bekleniyor.

Prodi-Erdoğan görüşmesinden sonra basının sorularını yanıtlayan İtalya Başbakanı, “Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’e görüşlerini değiştirmesi yönünde telkinde bulunmuyor musunuz?” sorusu üzerine Prodi, Sarkozy’nin zor bir insan olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan söylemleriyle tanınan Sarkozy’e Başbakan Erdoğan’ın dün ikili görüşmesinde kendisinin bu söylemlerinin Türkiye’deki reform sürecini yavaşlattığını söylediği tahmin ediliyor.

Başbakan’ın İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni ile görüşmesinde bu ay Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve askeri bir jete ait olduğu sanılan yakıt tankı konusunu gündeme getirmesi bekleniyor. Ankara konuyla ilgili olarak İsrailli yetkililerden bilgi istemişti.

Başbakan bugün ayrıca Kolombiya Devlet Başkanı ve St.Vincent Grenadines Başbakanı gibi Türkiye’nin çok da siyasi ve ekonomik ilişkilerinin olmadığı ülkelerin liderleriyle biraya gelecek. Bu toplantıların önemi, Türkiye’nin 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi üyeliği için destek arama çalışmalarının bir parçası olması. Türkiye özellikle Irak’ta daha aktif bir rol oynamaya hazırlanan Güvenlik Konseyi içinde olmak için aktif lobi çalışma yapıyor. Erdoğan bugün Başkan Bush'un "Demokrasi" konulu yuvarlak masa toplantısına da katıldı.

Başbakan Erdoğan, geç saatlerde ise Başkan George Bush ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından konuk heyet başkanları onuruna ayrı ayrı verilecek resepsiyonlara gidecek. Erdoğan’a eş zamanlı olarak temaslarını devam ettiren Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın da gündemi oldukça yoğun. Dışişleri Bakanı bugün Letonya, Litvanya, Romanya, Irak, Nijer, Ürdün ve Slovakyalı meslektaşlarıyla bir araya geliyor. Babacan’ın bugün ayrıca AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana’yla da görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG