Erişilebilirlik

Çankaya'da 'Aktif' Dönem


Cumhurbaşkanlığı görevini 28 Ağustos’ta Ahmet Necdet Sezer’den devralan Abdullah Gül, görevinde birinci ayı dolduruyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde sessizliğe bürünen Çankaya Köşkü, Gül döneminde siyasette ne kadar aktif olacağının işaretlerini de vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ‘anayasa reformu’ polemiğine giren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i, köşkte ağırlayacak. Köşkte gazeteciler için de özel basın turu düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı adayı iken seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü’nü halka açacağına dair vaatte bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu vaadini gerçekleştirmek için ilk adımını atıyor. Gül, bugüne kadar sadece belli salonlarında belli kabulleri izleyen gazetecilerin, Çankaya Köşkü’nün tüm bölümlerini gezip, görüntü alması için köşk yönetimine özel talimat verdi. Bu talimat sonrasında yapılan hazırlıklar da tamamlanınca, gazete ve televizyonlardan muhabirler, foto muhabirleri ve kameramanlar Çankaya Köşkü’ne davet edildi. Gazeteciler, 24 Eylül Pazartesi sabahı kendilerine rehberlik edecek özel görevliler eşliğinde Çankaya Köşkü’nün bugüne kadar basına kapalı olan tüm bölümlerini gezip, görüntüleyebilecekler. Cumhurbaşkanı Gül’ün köşkü halka açma projesinin ilk adımı olacak uygulama kapsamında önümüzdeki günlerde vatandaşların köşkü gezmesi için özel programlar da hazırlanması bekleniyor.

10. Cumhurbaşkanı Sezer dönemindeki suskunluğunu üzerinden atacak olan Çankaya Köşkü’nün, Gül döneminde siyasette daha aktif olacağına dair kuvvetli işaretler de gelmeye başladı. Yeni anayasa çalışmalarının askıya alınmasını isteyen rektörlere karşı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Herkes kendi işine baksın” çıkışı ardından başlayan tartışmadan heme sonra Cumhurbaşkanı Gül, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i köşke davet etti. Teziç, anayasa değişikliği ve üniversitelerdeki türban yasağı konusundaki görüşlerini cumhurbaşkanı ile paylaşıp, Başbakan Erdoğan ile uzlaşma arayışında olduğunu ortaya koyacak. Ancak, üniversitelerde türbanın serbest olmasını istemeyen YÖK Başkanı ile üniversite rektörlerinin, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında Başbakan Erdoğan’la ortak hareket etmeleri zor görünüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün ise rektörler ile YÖK’ün anayasa değişikliği konusunda Başbakan Erdoğan ile çatışmadan uzak durmasını bizzat YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’ten istemesi bekleniyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı Gül’den gelen telkinler doğrultusunda YÖK’ün nasıl hareket edeceği merakla bekleniyor. Rektörlerin ise Başbakan Erdoğan ile yaşadıkları tartışmayı, önümüzdeki günlerde yapılması beklenen üniversite açılış törenlerine nasıl yansıtacağı merak konusu.

XS
SM
MD
LG