Erişilebilirlik

Fujimori Peru'ya İade Edildi


Yolsuzluk yapmak ve insan haklarını ihlal etmekle suçlanan eski Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori, yargılanmak üzere Peru'ya iade edildi. 69 yaşındaki Fujimori, 2005 yılından bu yana Şili'de yaşıyordu.

Şili yüksek mahkemesi, dün, Fujimori aleyhindeki 13 suçlamadan yedisini kabul ederek, eski Devlet Başkanının Peru'ya iade edilmesine karar verdi.

Fujimori, 2000 yılında sona eren 10 yıllık iktidarı döneminde yolsuzluk yapmak ve en az 25 kişinin öldürülmesi olayına karışmakla suçlanıyor. Fujimori, suçlamaları reddediyor.

2000 - 2005 yılları arasında Japonya'da yaşayan Fujimori, iki yıl önce Şili'ye gitmiş ve orada tutuklanmıştı. Fujimori, son iki yıldır Peru'ya iade edilmemek için yasal mücadele veriyordu.

İnsan hakları grupları, Şili yüksek mahkemesinin kararını memnunlukla karşıladı.

Fujimori Kimdir?

Alberto Fujimori, bazıları tarafından ekonomik zorluklara rağmen Peru'yu başarılı bir şekilde yöneten lider; bazıları tarafından da görevini kötüye kullanan ve insan haklarını ihlal eden devlet başkanı olarak hatırlanıyor.

Japonya'dan Peru'ya göçmen olarak giden bir ailenin çocuğu olan Fujimori, 1990 yılında Devlet Başkanlığını Alan Garcia'dan devraldı. Fujimori, ilk etapta, önemli ekonomik reformlara imza atarak enflasyon oranlarını düşürmeyi başardı.

1992 yılında mahkemelerin ve Kongre'nin çalışmalarını askıya alan Fujimori, Shining Path örgütüyle mücadele etmek için ülkede olağanüstü hal ilan etti. Fujimori, bu yıllarda toplam 25 sivilin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

1997 yılında, Lima'daki Japon büyükeliçiliği binasını ele geçiren ve dört ay boyunca işgal eden Shining Path örgütüne karşı yapılan operasyonun başarılı olması nedeniyle, Fujimori büyük destek toplamıştı. 72 rehineden sadece biri hayatını kaybederken, bütün militanlar öldürülmüştü.

Rüşvet almakla suçlanan Fujimori, 2000 yılında Japonya'ya kaçmıştı. Fujimori, yeniden Peru'da siyasete atılmak için 2005 yılında Şili'ye gitmiş; ancak orada tutuklanmıştı.

XS
SM
MD
LG