Erişilebilirlik

Blackwater Soruşturması


Amerikan basınında yeralan haberlere göre, Blackwater güvenlik şirketinin Irak'a kaçak yollarla silah soktuğunun iddia edilmesi üzerine federal savcılık soruşturma başlattı.

Özel güvenlik şirketi Blackwater çalışanlarının Irak'a silah sokarak karaborsada satışa çıkardığı, ve bu silahların PKK terör örgütünün eline geçmiş olabileceği iddia ediliyor.

Soruşturma, ABD Federal Savcılığı'nın Kuzey Karolina eyaleti bürosu tarafından; Savunma ve Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülüyor.

Bazı yetkililer, Blackwater hakkında dava açılması için yeterli delil bulunduğu görüşünde.

Merkezi Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Blackwater güvenlik şirketi, Cumartesi günü bir açıklama yayınlayarak suçlamaları reddetti. Açıklamada, "Blackwater şirketinin yasadışı silah ticareti olaylarına karıştığı iddiaları yersizdir. Şirket çalışanlarının silah kaçakçılığı yaptığına dair herhangi bir bilgimiz yoktur" ifadesine yer verildi.

Blackwater şirketini de kapsayan soruşturma şöyle gelişti: Amerika Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı müfettişleri, Amerikan yapımı silahların Irak'ta kaybolması konusunda inceleme başlatmıştı. Türk yetkililerin, Temmuz ayında, PKK terör örgütünün elinde ABD yapımı silahların bulunduğunu Washington'a iletmesi üzerine soruşturma kapsamı genişletildi. Türk makamları, PKK'nın elinde bulunan silahların seri numaralarını Amerikalı yetkililere bildirdi. Savunma Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlilerinin Türkiye'ye giderek inceleme yaptığını duyurdu.

Associated Press'in haberine göre, PKK'nın kullandığı ve Türkiye'de ele geçirilen ABD yapımı silahların seri numaraları, Blackwater'ın Irak'a kaçak yollarla soktuğu iddia edilen silahların seri numaralarıyla karşılaştırılıyor.

Blackwater şirketinin aleyhinde doğrudan suçlama yapılıp yapılmayacağı veya kaç görevlinin suçlanacağı henüz bilinmiyor. Ancak, karaborsada satıldığı iddia edilen silahların PKK'nın eline geçeceğinin önceden bilindiği tespit edilirse, personel hakkında yapılacak suçlamaların çok daha ciddi olacağı açıklandı.

Soruşturmanın basına yansıması ise şöyle gelişti: Amerika Temsilciler Meclisi Denetim ve Devlet Reformu Komisyonu Başkanı Henry Waxman, Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Howard Krongard'ı, "Dışişleri Bakanlığı'yla sözleşmeli olarak çalışan bir özel şirket" hakkında başlatılan soruşturmada işbirliği yapmamak; ve görevini kötüye kullanmakla suçlamıştı.

Başmüfettiş Krongrad, bu suçlama üzerine bir yazılı açıklama yaparak, "Amerikan devletinden ihale kazanan özel bir şirketin silah kaçakçılığı olayına karıştığı iddialarını soruşturan Kuzey Karolina eyaletindeki savcılara destek vermek amacıyla en yetenekli müfettişimi görevlendirdim" dedi. Krongrad'ın, açıklamasında Kuzey Karolina eyaletine atıfta bulunması, soruşturmanın Blackwater şirketini kapsadığını ortaya koydu. Dışişleri Bakanlığı'yla sözleşmeli olarak çalışan diğer iki güvenlik şirketinin merkezleri başka eyaletlerde bulunuyor.

Bu arada, Kuzey Karolina eyaletinde yayınlanan News and Observer gazetesi, iki eski Blackwater şirketi çalışanının, 2005 yılında şirketten silah çaldığını ve bu yılın başında suçlarını kabul ettiğini hatırlattı. Zanlıların, şimdi federal savcılarla işbirliği yaptığı bildiriliyor.

Amerikan diplomatik konvoylarını da korumakla görevli olan Blackwater şirketi çalışanları, geçen Pazar günü Bağdat'ta 11 Iraklı sivili öldürmekle suçlanıyor. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu olayla ilgili olarak da soruşturma başlatılmasını istedi. Öte yandan, şiddet olaylarına karıştığı gerekçesiyle, Blackwater şirketi hakkında altı ayrı soruşturma başlatıldı.

2003 yılından bu yana çok sayıda ihale kazanan Blackwater güvenlik şirketinin Irak'ta yaklaşık 1000 kişilik personeli var. Blackwater çalışanları, Irak'ta görev yapan üst düzey Amerikalı yetkililerin güvenliğinden sorumlu.

XS
SM
MD
LG