Erişilebilirlik

Yeni MGK Genel Sekreteri


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği’ne, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nu atadı. Genel Sekreterlik görevinden Londra Büyükelçiliği’ne atanan Yiğit Alpogan’dan boşalan koltuğu dolduracak Burcuoğlu, MGK’nın ikinci sivil genel sekreteri oldu.

Yigit Alpogan'ın Londra'ya atanmasından sonra boşalan MGK Genel Sekreterliği'ne getirilecek isim için hükümet ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında 9 ay boyunca uzlaşma sağlanamadığı için buraya bir atama yapılamamıştı. Hükümetin önerdiği isimleri Sezer beğenmemiş, Sezer'in önerdiği isimleri de hükümet benimsememişti.

Hükümetin MGK Genel Sekreterliği için ilk olarak önerdiği Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan ismini Cumhurbaşkanı Sezer geri çevirmiş, bu görev için Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i uygun görmüştü. Sezer'in önerisini benimsemeyen hükümet de yeni bir isim arayışına girmişti. Daha sonra Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu MGK için uygun bulan hükümet, bu önerisini Sezer'e ilettiğinde Sezer'den "Ben beğenmedim" yanıtı gelmişti. Sezer'in, Burcuoğlu ismini gerekçesiz geri çevirdiğini açıklayan dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olmuş, Sezer'e tepkisini de "Bakanlığımda aday gösterecek büyükelçi kalmadı" diyerek göstermişti.

Burcuoğlu'ndan sonra Sezer'e MGK'nın yeni ismi diye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevi de Sezer'den vetolu olan Feridun Sinirlioğlu ismini öneren hükümet, Sinirlioğlu ismini de Sezer'e beğendirememişti. Bunun üzerine Sezer'e yeni isim bildirmekten vazgeçen hükümet, 22 Temmuz seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarını beklemeye karar vermiş bu süre içinde de MGK toplantısına MGK Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Orhan Akbaş, genel sekreteri vekaleten katılmıştı.

XS
SM
MD
LG