Erişilebilirlik

Anayasa Reformu Tartışması


Türkiye’de Anayasa reformu ile üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya çalışan hükümet, eleştiri oklarından kurtulamıyor. Rektörler Komitesi ve Yargıtay‘ın ardından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de, (TÜSİAD) hükümete sivil anayasa konusunda endişeleri giderme çağrısında bulundu.

AKP hükümeti sivil anayasa yapmak isterken türban yasağını kaldırmak için girişimlerde bulununca başlayan türban tartışmaları sivil anayasa çalışmalarını gölgede bıraktı. Hem yerli hem de yabancı basının ilgi odağı olan türban tartışmalarında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partisinin otoritesine vurgu yapan tavrı dikkat çekiyor. Öyle ki, üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasının mümkün olmadığını savunan rektörlere karşı Başbakan Erdoğan’ın “Herkes kendi işine baksın” çıkışı, toplumun her kesiminde ciddi eleştiri konusu oldu. Rektörler, bu çıkış karşısında özel bir tavır belirlemek için toplantı hazırlığına girişirken, hükümetin anayasa değişikliğini toplumun her kesimiyle tartışmaya girmeksizin yaptığına ilişkin eleştiriler birbiri arkasına gelmeye başladı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfedarasyonu (TİSK), anayasa değişikliklerinin zamanının olmadığını savunurken, hükümetin bu çalışmayı ertelemesini istedi. TİSK’in ardından TÜSİAD’da, hükümete toplumda laikliğin tanımı konusunda çatışma yaratılmaması gerektiği çağrısını yaptı.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ile TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç’un anayasaya ilişkin eleştirilerinin hedefi oldu. Arzuhan Yalçındağ, toplantıdaki konuşmasında hükümetin laiklik konusunda toplumdaki endişeleri gidermesi gerektiğini belirtirken, bu endişeler giderilmeden anayasa tartışmalarının sürekli türban konusuna odaklanacağını söyledi. Mustafa Koç da, yeni anayasanın sadece iktidar partisinin elinden çıkmamasını, geniş bir uzlaşmayla hazırlanmasını önemsediklerini dile getirdi.

İlk Üç Madde Korunuyor

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise eleştirileri yanıtlarken, yeni anayasanın ‘tam zamanı’ olduğunu savundu ve mevcut anayasanın ilk 3 maddesinin aynen korunacağını söyledi. Anayasa’nın ilk üç maddesinde, Atatürk ilkeleri ve devletin laik karakterine atıfta bulunuluyor. 4. madde ise, Anayasa’nın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyeceğini, bunun teklif dahi edilemeyeceğini hükme bağlıyor.

XS
SM
MD
LG