Erişilebilirlik

Condoleezza Rice Filistin Lideriyle Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Batı Şeria’da Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşüyor. Rice görüşme sonrasında yeniden İsrail’e gidecek ve burada yetkililerle tekrar biraraya gelecek.

Kasım’da yapılması planlanan İsrail-Filistin konferansına hazırlık amacıyla iki günlük Ortadoğu gezisine çıkan Bakan, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını azaltmayı hedefliyor.

Bu arada Hamas’ın kontrolündeki Gazze’yi düşman toprağı ilan eden İsrail, bölgede insani bir kriz yaratmama sözü verdi. Gazze’nin düşman toprağı ilan edilmesi, İsrail’in bölgeye yakıt , elektrik ve bazı ihraç mallarının sevkini kısıtlayabileceği anlamına geliyor. Karar, Gazze’deki militanların devam eden roket saldırılarına misilleme olarak alındı.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Gazze’nin “düşman toprağı” olduğu konusunda İsrail’in görüşünü paylaştığını açıkladı. Ancak Rice, Amerika’nın ekonomisi çökmüş bölgedeki masum Filistinlileri terk etmeyeceğini söyledi.

İsrail’in kararını kınayan Filistin yönetimi başkanı Mahmut Abbas, bunun Gazze’deki bir buçuk milyon Filistinlinin kötü yaşam koşullarını daha da güçleştireceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da, sivil halkın temel ihtiyaçlarını kesmenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu bildirdi.




XS
SM
MD
LG