Erişilebilirlik

20 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, İsrail uçaklarının 6 Eylül tarihinde Suriye topraklarındaki gizli bir nükleer tesisi bombalayıp bombalamadığı sorusunu gündeme taşıyor. Olayla ilgili olarak İsrail’den hiçbir resmi açıklama gelmediğini hatırlatan gazete, İsrail basınında Suriye’nin Kuzey Kore’nin yardımıyla nükleer silah üretmeye çalıştığı haberlerinin yer aldığını belirtiyor:

“Bush yönetimi bu yıl sonuna kadar Kuzey Kore ile bu ülkenin nükleer programına son vermesini ve nükleer tesislerinin kapatılmasını öngören bir anlaşmaya varmayı umuyor. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, nükleer silahlanma konusundaki endişelerin böyle bir anlaşmanın önemini daha da artırdığını söyledi. Ancak bu durum, Kuzey Kore’nin bir yandan kendi nükleer programına son verirken bir yandan da Suriye’ye nükleer malzeme vermesi ihtimalinin göz ardı edilmesini gerektirmiyor. Kuzey Kore ile Suriye arasındaki ilişkiler de görüşmeler sırasında masaya yatırılmalıdır.”

Boston Globe, nükleer bir güç olan Pakistan’ın İslamcı teröre karşı taşıdığı önemden dolayı Washington’un bu ülkedeki gelişmelere kayıtsız kalamayacağı görüşüne yer veriyor. Bush yönetimini General Pervez Müşerref’le ilişkisi konusunda uyaran gazete, istikrarlı ve demokratik bir Pakistan’ın Amerika’nın uzun vadeli çıkarlarına daha uygun olduğunu vurguluyor:

“Mevcut koşullarda, Amerika’nın Müşerref’e verdiği açık destek, Washington’un askeri yönetimin destekçisi olarak görülmesine ve Amerikan karşıtlığının artmasına yarıyor. Müşerref, halkın demokratik iradesine ve bağımsız yargının onayladığı anayasal kurallara ne kadar boyun eğerse, Pakistan ve Amerika açısından da o kadar iyi olur. Amerika, Pakistan’da iktidarını sürdürmek için kanunları çiğnemeye hazırlanan bir generalin değil, demokratik meşruiyetin yanında yer almalıdır.”

Washington Times, Fransa’da Nicholas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından bu ülkenin İran’ın nükleer programına karşı daha sert ve kararlı bir politika izlemeye başladığını kaydediyor. Fransa’nın bu tavrıyla Washington’a daha yakın bir çizgiye geldiğini belirten gazete, Almanya’nın ise İran’a yaptırımlar konusunda daha ikircikli bir politika izlediğinin altını çiziyor:

“Almanya Başbakanı Angela Merkel, uluslararası toplumun güvenini kaybeden İran’a bir şans daha verilmesini istiyor. Ancak İran, Batının güvenini kazanmakla ilgilenmediği gibi, nükleer teknolojisini terörist örgütlerle paylaşabileceğinin işaretini veriyor. Hali hazırda, Avrupa’nın İran’a karşı daha ciddi bir yaklaşım sergilemesinin önündeki en büyük engel Almanya’dır. Merkel, daha gerçekçi bir yaklaşım sergileyen Sarkozy’nin tavrından ders çıkartmalıdır.”

USA Today, Irak’ta Amerikan güçleriyle işbirliği yaptıkları için ölüm tehditleri alan Iraklıların Amerika’ya kabul edilmesi konusunda çıkartılan bürokratik engelleri eleştiriyor. Gazete, Amerika’nın 2003 yılından bu yana sadece 1232 Iraklı mülteciyi kabul ettiğini hatırlatıyor:

“Amerika elbette ki bütün Iraklı mültecileri kabul edemez ve potansiyel teröristleri de araştırmak zorundadır. Ancak buna rağmen, Amerika’yla işbirliği yaparak kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını tehlikeye atan insanlara karşı ahlaki bir sorumluluğumuz var. İsveç’teki küçük bir kasaba bile 1100 Iraklı mülteciyi kabul ederken, Amerika’nın bu konuda daha fazla çaba harcaması gerekmez mi?”


XS
SM
MD
LG