Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Muhatabımız Bağdat'


BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere Amerika’ya hareket eden Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’taki PKK varlığı ile mücadele konusunda merkezi hükümet temsilcilerinin dışında hiç kimse ile görüşmeyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Amerika’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada 25 ülkenin devlet başkanı ve başbakanı ile görüşeceğini belirtirken, terörle mücadele konusunda ikili görüşmeler gerçekleştireceğini dile getirdi.

Erdoğan, Amerikan Dışişleri Müsteşarı Nicholas Burns’ün PKK ile mücadele edilirken Iraklı liderlerle görüşülmesi gerektiğine ilişkin görüşünün hatırlatılması üzerine Türkiye’nin sadece Irak başbakanını ve cumhurbaşkanını muhatap alacağını söyledi. Erdoğan, böylelikle Ankara’nın Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile diyaloğa kapıları açmayacağı mesajını verdi.

Terörle mücadele konusunda Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Başbakan Nuri El-Maliki’nin Ankara ile aynı görüşte olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin önümüzdeki hafta Ankara’ya geleceğini de açıkladı.

Maliki’nin Ağustos başında Ankara’ya yaptığı ziyarette taraflar iki ülkenin terörle mücadeleye karşı işbirliği anlaşması yapması konusunda uzlaşmaya varmıştı. Uzlaşmaya göre Irak İçişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye gelecek bir heyet anlaşma zeminini yaratmak için Ankara’da temaslarda bulunacaktı.

Türkiye ile Irak’ın böyle bir anlaşma yapmasına Iraklı Kürt liderler Talabani ile Barzani’nin karşı çıktığı haberleri Ankara’da rahatsızlık yaratmıştı.

Amerika’dan teklif

Öte yandan, Türkiye’nin İran ile yaptığı doğalgaz anlaşmasını kabullenemeyen Amerika, bir teklif sunarak Ankara’yı bu anlaşmadan vazgeçirme çabasına girişti. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Enerji Bakanlığı’na sunduğu teklifte Türkiye’nin İran’la anlaşmadan geri dönmesi karşılığında ülkesinin Türkiye’ye Irak ve Orta Asya enerji kaynaklarının çıkarılması ve taşınması konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Amerika’nın önerisine temkinli yaklaşan Ankara, bu öneri konusunda Amerikan yönetiminden yazılı metin istedi.

XS
SM
MD
LG