Erişilebilirlik

19 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, İsrail ile Suriye arasında giderek artan gerginliğe dikkat çekiyor. İsrail uçaklarının Türk hava sahasını da ihlal ederek Suriye üzerinde uçtuğunu hatırlatan gazete, Washington’un tansiyonu düşürmek için devreye girmesi gerektiğini yazıyor:

"Savaş araçlarıyla gönderilen mesajlar diplomatik yollarla gönderilenlerden çok daha tehlikelidir. Suriye ve İsrail Lübnan’da veya İran’ı da içine çekecek daha kapsamlı bir coğrafyada savaşa yol açabilecek tehlikeli bir oyun oynuyorlar. Amerika, sadece Irak’taki savaşı bitirmek için değil, Ortadoğu ve Orta Asya ekseninde yeni bir savaşın çıkmasını da önlemek üzere uzlaşma sağlamak amacıyla devreye girmelidir."

Amerika Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yarım puan indirmesini değerlendiren USA Today kararın açıklanmasının ardından borsanın rekor bir yükselişe geçtiğini kaydediyor. Ancak gazete, yaşanan krizin böylesine kolay atlatılamayacak kadar derin olduğunun da altını çiziyor:

"Umarız ufukta bir resesyon yoktur. Çünkü ne Merkez Bankası ne de siyasi liderler böyle bir duruma hazırlıklı. Aslında Merkez Bankası, 1970’lerin sonlarında ve 80’lerin başlarında yaptığı gibi, yine enflasyona odaklanarak yaptığı faiz indirimini geri almak zorunda kalabilir. Şu anda %4,75 olan faizleri, enflasyonu da aşan bir şekilde %20’ye çekebilir. Amerika Merkez Bankası eski Başkanı Alan Greenspan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon baskısı nedeniyle önümüzdeki yıllarda faizlerin çift haneli rakamlara çıkabileceğini söylemişti. Bu, canımızın yanacağı anlamına geliyor."

Los Angeles Times, özel güvenlik şirketi Blackwater’ın Irak’taki faaliyetlerinin yasaklanması konusunu ele alıyor ve Amerika’nın bu konuyu soruştururken, yanlış anlaşılacak bir davranıştan kaçınması gerektiğini vurguluyor. Gazete, soruşturmanın adil ve tatmin edici olması çağrısında bulunuyor:

"Iraklılar, sivillere zarar veren özel güvenlik şirketlerinin bir çeşit dokunulmazlık içinde hareket etmesinden rahatsız. Amerikalılar da, sayıları neredeyse Amerikan askerlerini aşan özel güvenlikçileri denetlemek için fazla bir şey yapmadı. Soruşturma sürerken, biz de önemli askeri ve güvenlik meselelerinin özel güvenlik şirketlerine devredilmesi konusunda ne kadar aşırıya kaçtığımızın farkına varmalıyız. Bu konuda Kongre denetim görevini üstlenmelidir; yaşanan bu son olay bunun için iyi bir fırsattır."

Washington Post, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in geçen ay yaşadığı siyasi kriz sonrasında laik muhalefetle anlaşma eğilimine girdiğini hatırlatıyor ancak krizin yumuşamasıyla birlikte yeniden baskıcı politikalara döndüğünü belirtiyor. Gazete, bir beş yıl daha devlet başkanlığını sürdürmeyi amaçlayan Müşerref’in izlediği politikalarla, ülkedeki İslamcıları güçlendirdiği uyarısında bulunuyor:

"Bush yönetiminin, demokrasiye dönüşün belirsizliği yerine baskıcı bir generalle kurulan ittifakın kısa vadeli getirilerini tercih ettiği artık bilinen bir gerçek. Eğer bu yönetimin Müşerref’e verdiği destek ve gösterdiği hoşgörü olmasaydı, General’in bu politikalarını sürdürmesi de muhtemelen mümkün olmazdı. Amerika’nın ve Pakistan’ın karşı karşıya olduğu riskler çok büyük. Bush yönetimi, Müşerref’in ılımlı ve laik kesimlerle uzlaşması için baskı yapmayarak, zaten kötü olan bir durumu daha da kötü hale sokuyor."


XS
SM
MD
LG