Erişilebilirlik

Fatih Akın'ın Son Filmi Oscar'a Aday


Ünlü yönetmen Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" adli son filmi Almanya adına Oscar'a aday gösterildi.

Almanyalı Türk yönetmen Fatih Akın’ın başarılarla dolu kariyerinde önümüzdeki yılın Şubat ayı yeni bir doruk noktası oluşturacağa benziyor. Fatih Akın’ın son Cannes Film Festivali’nde senaryo ödülü kazanan filmi ‘Yaşamın Kıyısında’ şimdi de Almanya’yı Oscar’da ‘Yabancı dilde en iyi film’ dalında temsil edecek.

24 Şubat 2008 tarihinde Los Angeles’de gerçekleşecek törende kendi dalında dört başka filme karşı mücadele verecek olan ‘Yaşamın Kıyısında’ bir Türk-Alman ortak yapımı. Başrollerini Nurgül Yeşilçay, Tuncel Kurtiz, Nursel Köse ve Alman sinemasının en tanınan isimlerinden Hanna Schygula’nın paylaştığı ‚Yaşamın kıyısında’ Fatih Akın’ın 5. uzun metraj filmi. Akın filmde yönetmenliğin yanısıra senaryoyu da üstlenmiş durumda.

Filmin Oscar’a aday gösterilmesi ile ilgili yapılan açıklamada, ‘Yaşamın Kıyısında’nın dramaturjisi, görsel kurgusu ve duygusal sahneleri ön plana çıkarılıyor. Filmde, Almanya’dan ve Türkiye’den insanların ilişkileri anlatılıyor. Film bir ucu Almanya Bremen kentinden Karadeniz’e, diğer ucu Istanbul’dan Bremen’e ulaşan ve altı insan, altı biyografi, altı hayat üzerine kurulu bir yolculuk. ‘Yaşamın Kıyısında’nın öyküleri birbirlerine paralel olarak gelişiyor ve kahramanlar birbirleri ile kesişen kaderleri ile bir araya geliyor.

Filmin Oscar’a aday olmasını Alman medyası ilk sayfalarından duyururken, Akın aday gösterilmesine çok sevindiğini, böylece hem Almanya’yı hem de Türkiye’yi temsil edebileceğini bildirdi. Kendini ‘Türk asıllı Hamburglu bir Alman’ olarak tanımlayan ve ünlü Amerikan yönetmen Martin Scorsese’nın sinemasını örnek aldığını söyleyen Fatih Akın, Berlin Film Festivali’nde 2004 yılında ‘Duvara Karşı’ adlı filmiyle ‘Altın Ayı’ ödülünü kazanarak bir anda dünya çapında üne kavuşmuştu.

Almanya prömiyeri bu akşam Hamburg'da yapılacak ‘Yaşamın Kıyısında’ Türkiye’de ise 26 Ekim’de vizyona girecek.
XS
SM
MD
LG