Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanlığı Özür Diledi


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Bağdat’ta özel bir Amerikan güvenlik şirketinin ateş açıp sivilleri öldürdüğü olay nedeniyle Irak Başbakanı Nuri El Maliki’den özür diledi. Bakan olayın iyice soruşturulacağını da kaydetti.

Irak hükümeti, Bağdat’taki ateş açma olayı üzerine Amerikan güvenlik şirketinin ruhsatını iptal etti. Amerikalı sivil personelin güvenliğini sağlayan Blackwater şirketinin, Irak’ta faaliyet göstermesi yasaklandı.

Bir Amerikan diplomatik konvoyu dün Bağdat’ın Mansur mahallesinden geçerken saldırıya uğramıştı. Konvoya eşlik eden Blackwater şirketine bağlı koruma görevlileri, çevreye ateş açarak en az 8 sivili öldürmüştü. Olayda 11 kişi de yaralanmıştı.

Öte yandan Amerikan ordusu aralarında üst düzey bir sorumlunun da yer aldığı 12 teröristin yakalandığını açıkladı. Yakalanan teröristlerin, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Tugayları’yla ilişkili olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, bu 12 kişinin İran silahlarını kaçırıp depolayarak, Iraklı sivillere karşı kullanmaya hazırlandığı belirtildi. Ayrıca koalisyon kuvvetleri, Irak’taki El Kaide örgütüne karşı giriştikleri operasyonlarda 4 terör zanlısını öldürdü, 31’ini de sağ ele geçirdi.

XS
SM
MD
LG