Erişilebilirlik

Washington'da Savaş Karşıtı Gösteri


Irak savaşına karşı çıkan protestocular Washington'da gösteri düzenledi.

Gösteriyi düzenleyenler, katılanların sayısının yüz bin'den fazla olduğunu bildirirken bu sayı polis tarafından doğrulanmadı.

Beyaz Saray önünden Kongre binasına kadar yürüyen göstericiler, Irak'ta savaşa son verilmesi yolunda sloganlar attı. Kongre binası önünde toplanan göstericilerle polis arasında çıkan çatışma, 160 göstericinin tutuklanmasıyla sonuçlandı.

Gösteriye, Irak'ta savaşmış olan bir grup eski asker de katıldı. Bu gruptan, 25 yaşındaki Justin Cliburn, gazetecilere, "Bizi istemeyen bir halkın ülkesini işgal ediyoruz. Irak'ta savaşın sona ermesini isteyenlerin, 1960'ların bir avuç savaş aleyhtarı hippi'si gibi olmadığını göstermek için buradayım," dedi. Leonard adlı bir diğer eski asker de Irak'ta yaşadıklarını "korkunç" diye tanımladı ve "Irak'ta olanlar soykırımdır," diye konuştu.

Savaş karşıtı gösteriye katılan ve konuşma yapanlar arasında, idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin'in avukatlığını yapan Amerika'nın eski Adalet Bakanlarından Ramsey Clark ve Irak savaşında oğlunun ölümünden sonra savaş karşıtı eylemler düzenleyen Cindy Sheehan adlı anne de vardı.

Savaş karşıtı gösteri devam ederken, savaşı destekleyen gruplar da gösteri yaptı. Metal barikatlarla birbirinden ayrılan iki grup arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Savaşı destekleyenlerin gösterisine yaklaşık bin kişinin katıldığı bildirildi.


XS
SM
MD
LG