Erişilebilirlik

Irak Stratejisi Tartışması


Bugün bir radyo konuşması yapan Başkan Bush, Amerika'nın Irak'a sevkedilen ek askerlerin çekilmesi konusunda verdiği kararın uygulanacağını tekrarladı.

Bush, Amerika'nın Irak Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus'un önerisini kabul ettiğini ve Aralık ayına kadar Irak'tan altı bin askerin çekileceğini söyledi.

Demokrat Parti adına bir radyo açıklaması yapan Temsilciler Meclisi Üyesi Tom Lantos ise, Bush'un Irak stratejisinin başarısızlığa uğradığını ve Amerikalıların çoğunun Irak'tan çekilmekten yana olduğunu belirtti.

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Robert Gates, Irak'taki askerlerin sayısının önümüzdeki yılın sonuna kadar 100 bin civarına indirilebileceğini söyedi. Gates Irak'ta güvenlik durumunun iyileşmesiyle daha çok asker çekilebileceğini; ancak bunun sadece bir temenni olduğunu; bu yönde herhangi bir plan yapılmadığını söyledi.

Bu arada, görevi sona erecek olan Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, 2003 yılında Irak'ın işgalinden önce bazı hatalar yaptığını kabul etti. Pace, Amerikalıların Irak'ta "kurtarıcı" olarak kaşılanacağını ve Iraklı askerlerin halka hizmet etmeğe hazır olacağını varsaydıklarını belirtti.

Ancak Pace, Irak'ın işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesi kararının arkasında durdurduğunu söyledi.

Pace, 1 Ekim tarihinde görevden ayrılıyor.

XS
SM
MD
LG