Erişilebilirlik

Fransa'da Göçmen Krizi Tırmanıyor


Fransa’da göçmen sorunu, hükümetin sert politikaları nedeniyle giderek tırmanıyor. Göçmen ve Milli Kimlik Bakanı Brice Hortefeux’nün yeterince göçmen sınırdışı edemeyen valileri toplaması ülkede tansiyonu yükseltti. Bakan, polislerin yeterince etkili çalışmadığını savunurken, polis dernekleri, yargının ve sivil toplum örgütlerinin göçmenden yana tavır aldıklarına dikkat çekiyor. Muhalefet partileri ve dernekler ise hükümeti “insan değil rakam politikası” yapmakla suçladı.

Fransa Göçmen ve Milli Kimlik Bakanı Brice Hortefeux, bölgesinde yeterince göçmeni sınırdışı edemeyen valileri toplayarak daha hızlı çalışmaları çağrısında bulundu. Yaklaşık 20 vali ile Paris’te bir araya gelen Bakan Hortefeux, güvenlik güçlerini yöneten valilerden yıl sonuna kadar bölgelerindeki kağıtsız göçmenlerin sınırdışı edilmesi çalışmalarını hızlandırmalarını istedi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından “her yıl 25 bin kağıtsız göçmenin sınır dışı edilmesi” hedefine ulaşmanın zor olacağını kaydeden Bakan Hortefeux, polislerin sınırdışı işlemleri için daha etkin ve sert olmalarını istedi. Hortefeux, bir gazeteye verdiği demeçte ise Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği’ne girmesiyle birlikte, Fransa'daki yasadışı göçmenlerin yüzde 30’unu oluşturan Bulgar ve Romanların sınırdışı edilmesinin zorlaştığını kaydetti.

Yeterince göçmenin sınırdışı edilememesinden polisin sorumlu tutulmasını protesto eden Polis Sendikaları sadece bir rakama ulaşmak için polise yapılan baskının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Dernekler, Polisin görevinin yasaları uygulamak olduğunu, sınırdışı işlemleri sırasında polisin büyük zorluklarla karşılaştığını, yaşananlardan dolayı polisin yargı karşısına bile çıkabildiğini yargının ve derneklerinin, sınırdışı işlemlerine karşı için tüm güçleriyle göçmenlerin yanında yer aldığını kaydetti.

Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti, iktidarı rakamlarla halkın gözünü boyamaya çalışmakla suçladı. Partinin eşitlikten sorumlu sekreteri Faouzi Lamdaoui, sınırdışı edilmek için evleri basılınca 4’üncü kat balkonundan atlayarak komaya giren Rus göçmen çocuk İvan’ı hatırlatarak, Sarkozy Hükümeti’nin göçmen politikasının büyük dramlar yaratacağı uyarısında bulundu.

Hükümetin göçmen politikası ve Bakan Hortefeux’nün valileri toplayarak baskıda bulunması sivil toplum örgütlerinin de yoğun tepkisini topladı. Sınır Tanımayan Eğitimciler Birliği RESF sözcüsü Richard Moyon, hükümetin insanlar için değil rakamlar için politika yaptığını savundu. “SOS Rasisizm” Derneği de, hükümetin göçmen politikasının acımasız olduğunu belirterek hükümet tarafından Meclis’ten geçirilmek istenen “kullan-at göçmen yasası” adını verdikleri yasayı protesto etmek için herkesi 18 Eylül’de Meclis önüne çağırdı.

Fransa’da yalnızca göçmen politikası değil, artan ekmek fiyatları, alım gücünün düşmesi, hükümet tarafından hazırlanan ve emeklilik yaşının yukarı çekilmesini öngören yasa tasarısı gibi çeşitli nedenlerle Fransızlar tedirgin olmaya başladı. Zira IFOP tarafından Paris Match dergisi için yapılan bir ankette 4 aydır görevde bulunan Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin arkasındaki halk desteğinin son bir ayda 5 puan gerileyerek yüzde 62’ye indiği belirlendi. Emeklilik Yasası açıklamasıyla geniş tepki toplayan Başbakan François Fillon’a olan halk desteği de 9 puan gerileyerek yüzde 53’e düştü.

XS
SM
MD
LG