Erişilebilirlik

11 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petreaus’un Temsilciler Meclisinde yaptığı açıklamaların hayal kırıklığından öte bir anlam taşımadığını savunuyor. Gazete, Petreaus’un Irak’ta zaman kazanmaya çalışarak Başkan Bush’un ekmeğine yağ sürdüğü görüşünde:

"Orgeneral Petreaus, Irak’ta zaferin kolay ve çabuk bir biçimde kazanılmayacağını itiraf etti. Büyükelçi Crocker ise zaferin ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi, ama bir garanti veremedi. Bu veriler ışığında, Amerikalı yöneticilerin, alternatif stratejileri ciddi biçimde düşünmeye başlaması gerekir. Bizim tercihimiz ise, Irak’taki birliklerin mümkün olduğunca erken, ancak tedbirli bir biçimde çekilmesidir. Amerikan halkı dün Petraus ile Crocker’ın kendilerine sunduğundan daha fazlasını hak ediyor."

USA Today Orgeneral Petreaus ve büyükelçi Crocker’ın açıklamalarından hareketle Irak’ta kısa vadede bir zafer beklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Gazete, hem Amerikan halkının hem de Iraklıların, Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesinden yana olduğunun da altını çiziyor:

"Kongre, bir ikilemle karşı karşıya. Ya Petraeus ve Crocker gibi bardağın yarısının dolu olduğu düşüncesini benimseyecek ve bardağın geri kalanını doldurmaya çalışacak. Ya da Irak’tan çekilmeyi destekleyecek, Amerikan askerlerinin canını kurtaracak, ancak belirsizliği de göze alacak. Amerika’nın uzun vadede ne yapacağı ya da Irak’ta ne kadar asker bulunduracağı, herkes açısından belirsizliğini koruyor. Ancak bu belirsizlik, Petraeus ve Crocker’ın öngördüğü kadar açık uçlu olmamalıdır."

Washington Post 11 Eylül saldırılarının altıncı yıldönümünde Amerika’nın yanlış politikaları yüzünden El Kaide’nin hala tehdit oluşturmayı sürdürdüğünü belirtiyor. Yapılan yorumda El Kaide’nin özellikle Pakistan topraklarında üslendiği vurgulanıyor:

"Amerika’nın güvenliği açısından bakıldığında bu durum, kabul edilemez. Pakistan’daki yeni El Kaide kamplarının, Afganistan’dakilerin aksine, sabit değil, hareketli kamplar olduğu düşünülüyor. Bu arada, elbette Pakistan’ın iç siyasindeki karmaşık durumun da farkındayız. Bush yönetimi son altı yıldır, El Kaide’ye karşı işbirliği konusunda Pakistan’ın askeri yöneticisi Pervez Müşerref’e güvendi. Taliban kamplarının kapatılması ve EL Kaide’nin yok edilmesi konusunda Pakistan, harekete geçmelidir. Ancak eğer Pakistan harekete geçmezse, bunu, Amerika kendisi yapmalıdır."

Los Angeles Times 11 Eylül saldırıları sonrasında Bush yönetiminin izlediği politikaları eleştiriyor. Irak’ın işgalini bir hata olarak gören gazete, Afganistan’da da savaşın hala sürdüğüne dikkat çekiyor ve İran’la gerginliğin tırmandığını vurguluyor. Ancak yapılan yorumun en dikkat çekici kısmı, 11 Eylül sonrası alınan güvenlik önlemlerinin sonuçlarıyla ilgili:

"Başkan Bush’un izlediği siyasetin en vahim sonucu Amerika’nın kendisine, kendi değerlerine ve ilkelerine olan inancını kaybetmesidir. Başkan Bush, her ne kadar aksini söylese de, Amerika’nın özgürlük anlayışına inanmıyor. Bunun sonucunda da yürüttüğü savaş, Amerika’ya sadece askeri açıdan zarar vermekle kalmadı, aynı zamanda bu ülkeyi örnek bir ülke haline getiren özgürlükleri de ortadan kaldırdı. Son altı yılın en doğru ve trajik bilançosu budur."

XS
SM
MD
LG