Erişilebilirlik

Merkel-Sarkozy Görüşmesinde Türkiye Konuşuldu


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’yle Berlin yakınlarındaki Meseberg’de görüştü. Görüşmede borsalardaki sarsıntılar, uluslararası konular ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ele alındı.

Federal Başbakan Angela Merkel bugün Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i Berlin yakınlarında bulunan Meseberg Sarayı’nda ağırladı. Cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana üçüncü kez Federal Başbakan Angela Merkel ile buluşan Nicolas Sarkozy bu kez yanında Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile birlikte geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Franz Steinmeier’in de katıldığı gayrıresmi görüşmede, taraflar Fransa’nın 1 Ocak 2008’de AB Dönem Başkanlığını üstlenmesi öncesinde ortak dış politika saptamaya çalıştı.

Merkel ve Sarkozy iki ülke arasındaki işbirliği ve ittifakın özellikle dış politikada güçlendirilmesi gerektiğini belirtirken, Afganistan, Kosova ve Orta Doğu sorunlarının çözümünde ortak tavır ve öneri belirleme kararı aldılar. İki lider dünya borsalarındaki dalgalanmalardan sonra, AB içinde ileriye yönelik bir kontrol mekanizması oluşturulmasını ve para piyasalarındaki işlemlerin saydamlığının arttırılmasını talep ederken, AB Komisyonu’nun en geç Mart 2008’e kadar bu bağlamda bir öneri hazırlamasını istediler. Buluşmada işlenen bir diğer konu Fransa’nın iki büyük enerji tekeli GdF ve Suez’in birleşerek Avrupa’nın en büyük üçüncü enerji tröstünü oluşturması ve bunun piyasalara nasıl yansıyacağı oldu.

Buluşmanın ağırlıklı konularından biri Türkiye’ydi. Sarkozy ve Merkel Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduklarını açıklamışlar, ancak Alman Başbakanı bugüne kadar yapılmış anlaşmaların ve devlet politikasının dışına çıkmayacağını da belirtmişti. Fransız Cumhurbaşkanı Sarkoyz ise bugünkü toplantı sonrasında basın önünde bir kez daha Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu dile getirdi. Bundan bir süre önce Türkiye’nin ileride oluşacak bir Akdeniz Birliği içinde yer almasını öneren Sarkozy, bu kez ise ‘AB Akil Adamlar Komisyonu’ adı altında bir kurumun yaşama geçirilmesini ve söz konusu uzmanların Türkiye’nin üyeliği konusunda nihayi kararı vermesini talep etti. Avrupa Birliği’nin tarih, konum ve sorunlarını iyi bilen, siyaset dışı uzmanların bir araya geleceği komisyonda, Sarkozy’nin sözleri ile ‘Avrupa Birliği’nin bilgeleri’ yer alacak. Başbakan Merkel’in destek verdiği komisyon, Alman ve Fransız hükümetlerinin önereceği isimlerden oluşacak. Komisyonun iki yıl içinde AB’nin ileriye yönelik stratejisi ve sınırları konusunda bir rapor hazırlayacağını açıklayan Sarkozy, komisyon çalışmalarının Türkiye'yle katılım müzakerelerinin devamına engel olmayacağını öne sürdü.

Fransa ve Almanya liderleri, tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık önerilerini tekrarlarken, Sarkozy kendisinin Türkiye‘nin tam üyeliğini hedefleyen müzakere başlıklarının açılmasına ise karşı olduğunu bildirdi.
XS
SM
MD
LG