Erişilebilirlik

11 Eylül'de Ölenler Anıldı


Manhattan’ın semasını sonsuza kadar değiştiren terör saldırılarının 6. yıldönümünde New Yorklular eskiden Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin bulunduğu alanda toplandı.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi New York’taki anma töreni kulelerin saldırıya uğrayıp cöktüğü anı sembolize eden 4 ayrı sessiz saygı duruşuyla başladı. Eskiden olduğu gibi saldırıda ölen 2700 kişinin ismi teker teker okundu. İsimleri okuyanlar ise saldırı sonrası kurtarma ve arama çalışmalarına katılan itfaiye ve kurtarma ekibi personeliydi.

Töreni New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg yönetti. Eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ise kısa bir konuşma yaptı. Giuliani 11 Eylül’de yakınlarını kaybeden bazı aile üyeleri ve itfaiye çalışanları tarafından 11 Eylül’ü başkanlık kampanyasına alet etmekle suçlanıyor. Ancak eski belediye başkanı olaylar sırasında belediye başkanı olarak görev yaptığını ve her yıl törenlere katıldığını belirtti.

Belediye Başkanı Bloomberg 11 eylül’ün amerikan tarihi ve amerikalıların kalplerinde derin yara bıraktığını söyledi. Bloomberg, "Bugün yine New Yorklular ve Amerikalılar olaral tarifi imkansız acımızı paylaşmak ve yerlerini dolduramayacağımız kayıplarımızın isimlerini anmak üzere toplandık." dedi.

Yakınlarını kaybedenler daha sonra sıfır noktasına çiçekler bıraktı.Devam eden inşaat nedeniyle bu yılki anma törenleri sıfır noktasında gerçekleşemedi. Aileler sıfır noktasına girmelerine izin verilmemesi halinde töreni boykot edeceklerini söylemişti.

Beyaz Saray’da ise Başkan George Bush ve eşi sessiz saygı duruşunda bulundu. Törene Başkan Yardımcısı Dick Cheney, kabine üyeleri ve Beyaz Saray çalışanları da katıldı. Savunma Bakanı Robert Gates Pentagon’da da bir diğer törene ev sahipliği yaptı. Gates terörizme tolerans gösterilmeyeceğini söyledi. Savunma Bakanı, "Amerika’nın düşmanları, ortak değerlerimizin ve özgürlügümüzün düşmanları bir daha rahat yüzü görmeyecek çünkü peşlerini bırakmayacağız." şeklinde konuştu.

Kaçırılan uçaklardan bir diğerinin düştüğü Pennsylvania'da da ölenlerin yakınlarının katıldığı bir anma töreni düzenlendi.

XS
SM
MD
LG