Erişilebilirlik

Suriye Dışişleri Bakanı Ankara'da


İsrail’in hava sahası ihlalinde bulunduğunu iddia edip, uluslararası kamuoyunu İsrail’e karşı harekete geçirmek isteyen Suriye, Türkiye’den aradığı desteği buldu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i ağırlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail’in hava sahası ihlallerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtirken, Ortadoğu bölgesindeki her ülkenin bir diğerinin egemenlik haklarına saygı göstermek zorunda olduğunu söyledi.

Suriyeli Bakan Muallim’in, hava sahası ihlaline ilişkin İsrail’in uygulamalarının bölgede yeni gerilimlerin işareti olarak algılandığı bir dönemde Ankara’ya yaptığı ziyaret kritik önem taşıyor. Ankara temasları kapsamında önce Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la görüşen Muallim, İsrail’in hava sahası ihlaliyle ilgili iddialarını kanıtlayacak nitelikte elinde olan tüm belgeleri Türk diplomatlarla paylaştı. Babacan’la görüşmesinde İsrail’in bölgede savaş hazırlığında olduğundan endişe ettiklerini anlatan Muallim’in, İsrail üzerindeki baskıyı artırmak için Türkiye’nin desteğine ihtiyacı olduklarını anlattığı öğrenildi. Muallim’e, bölgede barışın tesisi için Türkiye’nin tüm taraflarla diyaloğunu sürdüreceği mesajı veren Babacan’ın, İsrail’in Türk hava sahasını da ihlal ettiği, bunun üzerine de Ankara’nın İsrail’i protesto ettiği bilgisini de Muallim’e aktardığı kaydedildi.

Muallim ile Babacan’nın İsrail’e karşı uyarı mesajları düzenledikleri ortak basın toplantısında da dikkat çekti. Muallim, İsrail’in hava sahası ihlalini ‘kasıtlı ve düşmanca bir saldırı’ olarak nitelerken, İsrail’in barışa niyetli olmadığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, bölgenin hassas bir dönemde olduğuna vurgu yaptı ve gerginlik yaratacak hareketlerin kimseye yararı olmayacağını söyledi. Babacan, Türkiye olarak tüm taraflardan beklediklerinin sağduyulu hareket etmek ve bölge barışına katkı için çalışmak olduğunu dile getirdi. Babacan, hava sahası ihlalleriyle ilgili olarak İsrail’den ayrıntılı açıklama istediklerini de sözlerine ekledi.

Suriye, İsrail’e ait savaş uçaklarının Türkiye sınırı yakınlarındaki yerleşim olmayan bölgeyi bombaladığında ısrar ediyor. Bomba ve yakıt tankerlerinin Türkiye sınırına yakın bir noktaya düştüğü yönündeki haberler, jetlerin Türkiye’den kalkmış olabileceği iddiasını gündeme getirse de, Başbakan Tayyip Erdoğan bu iddiayı kesin bir dille yalanlamıştı. Ancak, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesi yakınlarında bulunan yakıt tankından sonra Hatay’ın Hassa ilçesi yakınlarında da savaş uçağı yakıt tankı bulunması, Türkiye’nin de İsrail’e karşı sert tavır sergilemesinin nedeni olarak gösteriliyor.

Babacan’ın yanısıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la da görüşen Suriyeli Bakan Muallim, genişletilmiş Irak toplantısının 31Ekim-1 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılması konusunda da Türkiye’ye destek verdi.

XS
SM
MD
LG