Erişilebilirlik

İsrail'de Sekiz 'Neo-Nazi' Gence Tutuklama


İsrail’de polis, bir ‘Neo-Nazi’ çetesine üye olmakla suçlanan sekiz genci tutukladı. Çete üyelerinin dindar Yahudilere, yabancı işçilere ve eşcinsellere saldırdığı iddia ediliyor.

Polis, tutuklanan gençlerin 15 ayrı ırkçı saldırıdan sorumlu tutulduğunu bildirdi. Gençlerin ailelerinin, eski Sovyetler Birliği’nden göç ettikleri ve İsrail vatandaşı oldukları belirtildi.

Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda Nazi üniformları, Adolf Hitler’in fotoğrafları, bıçak ve ateşli silahla birliklte patlayıcı maddeler de ele geçirildi. İsrail polisi çete üyelerinin eylemlerini filme aldıklarını da kaydediyor.

Tutuklamalar, İsrail’i şoka uğrattı. Çok sayıda İsraillinin aile bireyleri ya da yakın akrabaları, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası tarafından işlenen soykırımda hayatını kaybetmişti.

İsrailli bakan Meir Şeetrit, tutuklanan çete üyelerinin vatandaşlıktan atılması gerektiğini savundu. İsrail yasaları, üçüncü kuşağa kadar Yahudi soyundan gelen herkese vatandaşlık veriyor. Ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bu ülkeye yerleşen bir milyon kişinin tümünün Yahudilikle bağlantıları konusunda hala kuşkular bulunuyor.

XS
SM
MD
LG