Erişilebilirlik

Saldırı Planı: Yedi Kişi Daha Aranıyor


Ramstein Hava Üssü ve Frankfurt Havalimanına saldırı planıyla ilgili olarak 7 kişi daha aranıyor.

Yetkililer, önceki gün, biri Türk, ikisi Alman, üç kişiyi tutukladı. Aranan 7 kişi arasında da Türklerin de bulunduğu öğrenildi.

Amerika, Ramstein’daki üssü, Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonları için merkez olarak kullanıyor.

Yakalanan üç zanlının Pakistan’da “İslami Cihad İttifakı” adlı terör örgütüne ait bir kampta eğitim gördüğü anlaşıldı.

Terör Önlemleri Tartışılıyor

Almanya’da terör zanlısı biri Türk 3 kişinin yakalanmasının ardından ülkede teröre karşı alınabilecek yeni önlemler tartışılıyor.

11 Eylül’ün yıldönümü öncesinde son anda engellenen saldırılarından sonra Almanya’yı terör korkusu sardı, yetkililer bundan sonra alınabilecek önlemleri tartışıyor.

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, dünkü operasyona rağmen ülkenin terör tehdidi altında olduğunu söylemiş ve suçlularla mücadelede başarının artması için İnternet'in denetim altına alınmasını talep etmişti.

Öte yandan yakalananların ikisinin sonradan İslamiyet'i seçen Alman olması bu konumdakilerle ilgili tartışmaları da yoğunlaştırdı. Uzmanlar ve güvenlik birimleri sonradan Müslümanlığa geçen Almanların radikal düşüncelere çok yatkın olduğunu savunuyorlar.

80 milyonluk nüfusunun.3,5 milyonu Müslüman olan Almanya'da sonradan Müslüman olanların sayısı 100 bin civarında. Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Johannes Schmalz, Müslüman olduktan sonra Afganistan ve Pakistan’daki terör kamplarında eğitim aldıkları tespit edilenlerin cezalandırılmasını isterken, Bavyera eyaleti İçişleri Bakanı Günter Beckstein ise bir adım daha ileri giderek Müslümanlığa geçmeye niyetlenen Almanların takibe alınmasını ve radikal eğilimleri olup, olmadığının saptanmasını talep etti.

Bu arada zanlıların üyesi olduğu tahmin edilen İslami Cihad Birliği adlı grupla bağlantısı olduğu açıklanan terör şüphelisi 7 kişinin daha arandığı bildirildi. Güvenlik birimlerinin verdiği bilgiye göre, aralarında en az iki Türk vatandaşının da bulunduğu söz konusu kişilerin 5'inin kimliği tespit edilmiş durumda.

Öta yandan dün tutuklananlardan Türk vatandaşı 28 yaşındaki Adem Y.’nin Almanya’ya işçi olarak gelen Bayburtlu bir ailenin çocuğu olduğu, ailesi ile birlikte yaşadığı Langen adlı kasabada lise eğitimini tamamladıktan sonra işsiz kaldığı öğrenildi. Babası inşaat işçisi olarak çalışan Adem Y.’nin devletten aldığı sosyal yardım parasıyla geçindiği, 2002 sonrasında radikal İslamcı çevrelere yakınlık duyduğu ve 2006 yılında da Pakistan’a giderek burada İslami Cihad Birliği’ne ait bir kampta eğitim aldığı belirtiliyor.

Aynı kampta dün tutuklanan Alman Müslümanlarla tanışan ve Almanya’ya döndükten sonra Langen’de, Afganistan’daki Talibanları andıran kıyafet ve sakal modeli ile gezmesi nedeni ile dikkati çeken Adem Y.’nin, bu dönemde güvenlik birimlerinin gizli takibine alındığı da elimize ulaşan bilgiler arasında. Geçen kış Hanau kentindeki bir Amerikan üssü yakınlarında gözlemlenmesinin ardından, aylarca 300 Alman polisi tarafından adım adım takip edilen Adem Y.’nin, ele geçirilen hücrede özellikle İnternet üzerinden iletişimden sorumlu olduğu iddaa ediliyor. Adem Y.’nin suçunun ispatlanması durumunda Alman Ceza Yasalarına göre en az 10 yıl hapis cezası alabileceği de konuyla ilgili haberler arasında.

XS
SM
MD
LG