Erişilebilirlik

Bush Çin Devlet Başkanıyla Görüştü


Uzakdoğu-Büyük Okyanus ülkeleri zirvesi için Avustralya’da bulunan Başkan Bush Çin Devlet Başkanıyla görüştü.

Sydney’deki APEC zirvesine 21 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları katılıyor.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao daha önce Avustralya Başbakanı John’la bir araya geldi. İki lider güvenlik konularında yıllık toplantı yapılmasını kararlaştırdı.

Olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılan zirve resmen Cumartesi günü başlayacak.

Bush Hu Görüşmesi

Beklenenden uzun süren görüşmeyi Bush”yapıcı”, Hu ise “açıkyürekli” olarak tanımladı.

İki lider, görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken sadece hangi konuları ele aldıklarını belirtmekle yetindi. Ele alınan konular İran, kuzey Kore ve Sudan’ın Darfur bölgesi olarak sıralandı.

Bush, görüşmede Çin’in parasının değerini düşük tutması ve Çin ihraç mallarının sağlık güvenliği konularını da gündeme getirdiğini söyledi.

Bush, Çin liderinin Çin mallarının sağlık güvenliği konusunda son derece duyarlı olduğunu açıkladığını ve açıklamalarının kendisini memnun ettiğini belirtti. Hu Jintao ise bu konuda bir görüş belirtmedi. Ancak Çin lideri daha önce Avustralya Başbakanı ile yaptığı görüşme sırasında Çin’in dünya pazarlarına sağlık açısından zararlı mallar sürdüğü yolundaki suçlamalara yanıt verdi.


Çin hükümetinin, ihraç ettiği malların kalitesi ve sağlık koşullarına büyük önem verdiğini belirten Hu, tüm üretim süreci boyunca çok sıkı denetleme ve inceleme işlemleri uyguladıklarını söyledi. Çin devlet başkanı, dış gezileri sırasında genellikle gazetecilerin kendisine soru yöneltmesine izin vermiyor. Beyaz Saray yetkilileri, görüşmede Çin mallarının güvenliği konusunu Bush’un değil Hu’nun gündeme getirdiğini açıkladı. Yetkililere göre bu, Çin’in kurşunlu oyuncak, bozuk araba lastiği , zehirli köpek-kedi maması gibi ihraç mallarıyla ilgili çıkan haberlere son derece duyarlı olduğunu gösteriyor.Bush, ayrıca Hu’dan Pekin’de yapılacak 2008 Olimpiyatları için özel davet aldığını da açıkladı.

Çin liderinin, kendisini eşi Laura ve çocuklarıyla birlikte Olimpiyatlara davet ettiğini belirten Bush, daveti kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Amerikalı yetkililer, daha sonra Bush’un Pekin Olimpiyatlarına gideceğini doğruladı. Ancak yetkililer, Başkanın sadece yarışmaları seyredeceğini, siyasi konularda konuşmayacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG