Erişilebilirlik

İsrail'le Suriye Arasında Gerginlik


Şam hükümeti, İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ettiğini öne sürdü.

Savunma Bakanlığı açıklamasında, uçakların boş alanlara bomba attığı ve yerden açılan ateş üzerine hava sahasını terk ettikleri ileri sürülüyor.

İsrail hükümeti yorum yapmadı.

Şam'dan yapılan resmi açıklamada, uçaksavarların İsrail uçaklarına ateş açtıkları ve hava sahası dışına çıkmaya zorladıkları belirtildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya konuşan bir yetkili, İsrail uçaklarının, yetkilinin ifadesiyle “'bazı boş alanlara bomba attığını” da öne sürdü. Ancak herhangi bir hasar ya da can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

İsrail ordu kaynakları olay hakkında bir açıklama yapmayı reddediyor. Ancak Kudüs' deki siyasi kaynaklar olayın bir kaza olduğunu belirtti. Başbakanlık bürosundan da konuya dair resmi bir açıklama henüz gelmiş değil. Olayın Suriye'nin güneyindeki Dara bölgesinde meydana geldiği belirtiliyor.

Olay sonrasinda El Cezire televizyonuna konuşan Suriye enformasyon bakanı Muhsin Bilal Suriye hükümetinin hava sahası ihlaline cevap verme konusunu ciddi olarak gözden geçirdiğini söyledi. İsrail`in barış istemediğini ileri süren Bilal bu tür tacizlere müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi.

Öte yandan İran`ın Şam Büyükelçisi Suriye hükümetine Tahran`ın Şam'ı savunmak için hazır olduğunu bildirdi. Suriye ile İsrail arasında son dönemde sık sık siyasi gerginlikler yaşanıyor. İsrail, Suriye'nin hak iddia ettiği Golan Tepeleri'ni işgal altında tutuyor.

Suriye 2006 yılında da ülkenin lideri Beşar Esad'ın Lazkiye'deki sarayının üzerinde uçuş yapan İsrail savaş uçaklarına ateş açtığını duyurmuştu.

XS
SM
MD
LG