Erişilebilirlik

Hükümet Programı TBMM'de Görüşüldü


Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 60. hükümetin programı üzerindeki görüşmeler TBMM’de yapıldı. Görüşmelere, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin milliyetçilik açıklamaları ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün Kürt sorununu tüm partilerin gündemine taşıma çabası damgasını vurdu. Türk, ‘farklılıkların zenginlik’ olduğuna dikkat çekerken, Başbakan Erdoğan DTP’nin PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmesini istedi.

Muhalefet liderleri Devlet Bahçeli ile Ahmet Türk’ün ilk kez meclis kürsüsünden yaptığı konuşmalara da sahne olan görüşmelerde, ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal’ın konuşmayı grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’na bırakması dikkat çekti.

MHP lideri Devlet Bahçeli, konuşmasında Türkiye’nin önündeki en büyük sorunun ‘kanlı terör ve etnik bölücülük’ olduğunu ve bunun son dönemde tehlikeli bir boyuta ulaştığını öne sürdü. Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm diyene” sözünün, “Ne mutlu bu kimliği benimseyene” anlamında olduğunu iddia eden Bahçeli, milli kültür yok sayılarak etnik farklılıkların öne çıkarılmak istendiğinden yakındı. Bahçeli, etnik kimliğe vurgunun terör örgütüne hizmet eden bir çaba olduğunu da dikkat çekti. Bahçeli’nin bu sözlerinin tüm hedefinin Kürt sorununun çözümüne ilişkin hükümetten açılım bekleyen DTP’yi hedef aldığı gözlendi.

“Farklılıklar zenginliktir”

Nitekim DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, meclis kürsüsündeki konuşmasında tüm partilere Kürt sorununu birlikte çözme çağrısı yaptı. Türk, demokratik bir ortamın farklı kültürlerin biraradalığı ile oluşabileceğine vurgu yaparken, partisinin karşılıklı tolerans anlayışı içinde Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğuna vurgu yaptı. Kürt’ün “Etnisiteye dayalı siyasetin halklar için getirdiği felaketi çok iyi anlıyor ve görüyoruz. Meclisimiz böyle bir tehlikeye karşı tek vücut olmalıdır” sözleri dikkat çekti. Türk, hükümet programında Kürt sorununun çözümüne dönük hiçbir açılım olmadığını iddia etti ve bunu Türk demokrasisi için ‘büyük talihsizlik’ olarak niteledi.

Erdoğan’dan çağrı

Program üzerindeki eleştirileri yanıtlayan Başbakan Erdoğan’ın ise DTP’ye yüklenmesi dikkat çekti. Erdğan, DTP’li Ahmet Türk’ün farklılıkların zenginlik olduğu sözlerine gönderme yaparak, böyle düşünenlerin PKK’yı terör örgütü ilan etmesinin de şart olduğunu öne sürdü. Erdoğan, PKK’yı Avrupa’nın, Amerika’nın dahi terör örgütü olarak ilan etmesine karşın DTP’nin bunu yapmamasının anlamsız olduğuna dikkat çekti ve meclis çatısı altında ortak değerler için mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, kendilerinin etnik milliyetçiliğe de, bölgesel milliyetçileğe de, dilsel milliyetçiliğe de karşı olduğunu anlatmaya çalıştı. Erdoğan, partisinin hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm Türkiye’yi kucakladığını öne sürdü ve “Biz, tüm Türkiye’nin partisiyiz” çıkışında bulundu. Türk, Erdoğan’ın çıkışları karşısındaki tavrını da, partisinin her türlü şiddete karşı olduğunu gazetecilere anlatarak sergilemeye çalıştı.
Program üzerindeki görüşmelerde CHP, MHP, DTP ve DSP hükümet programına ret oyu vereceklerini açıkladı. Hükümet için mecliste güvenoylaması 5 Ağustos Çarşamba günü yapılacak.

XS
SM
MD
LG