Erişilebilirlik

Ehud Olmert - Tony Blair Görüşmesi


Ortadoğu barış sürecini canlandırmak amacıyla bölgeyi ziyaret eden Tony Blair, bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya geldi. İngiltere eski başbakanı, Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den oluşan Orta Doğu dörtlüsünün özel temsilcisi olarak görev yapıyor.

Ortadoğu Dörtlüsünün özel temsilciliğine getirilen İngiltere eski başbakanı Tony Blair 10 günlük bir ziyaret için bölgede.

Geçtiğimiz ay göreve getirilmesinin ardından bölgeye kısa bir ziyaret yapmış olan Blair bu ikinci Ortadoğu ziyareti kapsamında gerek İsrail gerekse Filistinli yetkililer ile daha detaylı görüşecek.

Kasım ayında ABD de yapılması planlanan barış konferansı öncesinde Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas’ın elini güçlendirmek ve Filistin’deki ekonomik yapıyı güçlendirmek için temaslarda bulunacak olan Blair ilk olarak İsrail tarafı ile bir araya geliyor.

İsrail ordusu yetkilileri ile de görüşecek olan Tony Blair ordunun kontrol noktaları politikasını anlamak üzere bir dizi gözlem turu gerçekleştirecek. Gizli servis birimlerinden de brifingler alacak olan Blair Filistin içindeki silahlı gruplar hakkında da bilgi toplayacak.

Filistin tarafındaki görüşmelerini sadece El Fetih yetkilileri ile sinirli tutacak olan Tony Blair bölgedeki sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile de toplantılar yapıp gecen seçimlerde El Fetih’in neden halk desteğini kaybettiğini ve önümüzdeki seçimlerde bunun değiştirilmesi için neler yapılabileceği hakkında görüş alacak.

Ekim ayında Tel Aviv de İsrail ve Filistin arasında yapılması planlanan is konferansının da hazırlıklarını yapacak olan Blair’ın bu konferans da bizzat başkanlık etmesi bekleniyor.

10 gün boyunca bölgede kalacak olan Tony Blair bu zaman zarfında Ürdün kralı Abdullah’ı da ziyaret edecek.

Duvarın Güzergahı Değiştirilecek

Bu arada, İsrail Anayasa Mahkemesi, Filistin kentleri çevresine inşa edilen duvarın güzergahının değiştirilmesine karar verdi.

Kararda, duvarın Bilin köyü yakınından geçen bölümünün, Filistinli köylülere daha az zarar vermesi için uzağa inşa edilmesi gerektiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG