Erişilebilirlik

Baydemir Hakkında İnceleme


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, hükümeti Diyarbakır'a destek vermemekle suçlayan Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında inceleme başlattı. Başsavcılığın, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Baydemir'i sözlerini ispata çağırmasının ardından harekete geçmesi dikkat çekti. Başsavcılık, incelemenin ardından Baydemir hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmamasına karar verecek.

22 Temmuz genel seçimleri öncesinde Türkiye'nin iki ayrı ucu olarak MHP ile DTP'yi işaret edip, her iki partinin de meclise girmesinden endişe ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan'ın hükümeti kurduktan sonraki ilk hedefi DTP oldu. Mecliste hükümet programı üzerinde yapılan görüşmelerde DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün Kürt sorununa çözüm bekleyen görüşlerini, DTP'nin her şeyden önce PKK'yı terör örgütü ilan etmesi gerektiğini söyleyerek bastıran Başbakan Erdoğan, şimdi de Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile karşı karşıya. Meclisteki görüşmelerin üzerinden bir gün geçmeden Başkan Baydemir'in gazetelerde hükümetin Kürt sorunuyla ilgili politikasını eleştiren görüşleri yer alınca, Başbakan Erdoğan partisinin TBMM grup toplantısında Baydemir'i açıkça hedef aldı.

Başbakan Erdoğan, Baydemir’in Diyarbakır’a negatif ayrımcılık da yapıldığı iddiasına gönderme yaparak, hükümet olarak hiçbir belediyeyi ayırt etmediklerini, her belediyenin de hakkı olanı hükümetten aldığını öne sürdü. Erdoğan'ın, "Aksini savunan çıksın ispat etsin" çıkışı da, hükümet-DTP gerginliğini doruğa çıkardı.

Hükümetin, herhangi bir partiyi ya da belediye başkanını muhatap almak yerine halkı tercih ettiğine dikkat çeken Erdoğan, belediyeler arasında ayrımcılık olduğunu öne sürenlerin 'laf üretmekten' başka iş yapmadığını dile getirdi ve Baydemir'e "Laf değil, iş üret" diye seslendi.

Güneydoğu'ya son dönemde 5.5 katrilyon liralık yardım yaptıklarını söyleyen Erdoğan, bunun görmezlikten gelinmemesini istedi.

İşte Erdoğan'ın bu sözlerinden hemen sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Erdoğan'ı ve hükümeti eleştiren sözleri hakkında inceleme başlatması dikkat çekti. Savcılık yetkilileri, gerek görülmesi durumunda basın yayın kuruluşlarından konuşma kasetinin isteneceğini bildirdi. Baydemir'in sözlerinde suç unsuru görülmesi halinde hakkında soruşturma ve dava açılacağı belirtildi.

XS
SM
MD
LG