Erişilebilirlik

'Askerlerin Bazıları Çekilebilir'


Başkan Bush, Irak’ta güvenlik durumu düzelmeye devam ederse bazı Amerikan askerlerinin ülkeye geri dönebileceğini açıkladı.

Irak’ın batısındaki Anbar iline bugün beklenmedik bir ziyaret yapan Bush, diğer bölgelerin direnişçilerle mücadelede Anbar’ı örnek alması halinde başarıya ulaşma şansı olabileceğini söyledi.

Bush, Anbar ilindeki Amerikan hava üssünde konuştu.

Bush’a, Irak ziyaretinde Savunma Bakanı Robert Gates, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley eşlik ediyor.

Pentagon sözcüsü, Bush’un görüşmelerinde Irak’ın geleceğiyle ilgili kararlarda söz sahibi olacak Amerikalı ve Iraklı yetkililerle biraraya geldiğini açıkladı. Sözcü, Bush’un, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker’la, Kongre’ye raporlarını sunmadan önce son kez görüşme fırsatı bulduğunu da söyledi.

Irak'a Sürpriz Ziyaret

Başkan Bush’un sürpriz Irak ziyareti son derece gizli tutuldu. Öyle ki, Avustralya’ya gitmek üzere havalanan Başkanın özel uçağı birden yön değiştirerek Atlantik Okyanusuna doğru yol almaya başladığında uçaktaki gazetecilerin cep telefonlarına ve bilgisayarlarına el kondu. Gazeteciler ancak Başkanın uçağı Irak’a indiğinde çalıştıkları basın kuruluşlarıyla ilişki kurabildi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice uçakta başkan Bush ile beraberdi. Savunma Bakanı Robert Gates ise, uçak el Anbar ilinde çöl ortasındaki 10 bin kişilik Amerikan hava üssüne indiğinde kendilerini karşılamak üzere bekliyordu.

Beyaz Saray, Anbar ilini Irak savaşında başarı gösteren yerlerden biri olduğu için seçti. Anbar ilinde güvenlik koşulları, Sünni aşiretlerin bir süredir el-Kaide’ye karşı Amerikan ordusuyla işbirliği yapması üzerine düzelme gösteriyor.

Nitekim Bush üste yaptığı konuşmada “Anbar bugün gerçekten farklı bir yer... Şiddet düzeyi düşmüş... Yerel yönetimler daha iyi yaşam sağlama yolunda ilerliyor” şeklinde konuştu.

Bush, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker ile hava üssünde görüştü. Bush, Irak Başkanı Nuri el-Maliki ve bazı Iraklı bakanlarla da bir araya geldi.

Bush, General Petraeus ve Büyükelçi Crocker’ın kendisine bugünkü düzelme devam ederse güvenliği daha az Amerikan askeriyle sağlamanın mümkün olabileceğini söylediklerini açıkladı.

General Petraeus ve Büyükelçi Crocker, 15 Eylül’de Amerikan askeri stratejisi ve 30 bin kişilik kuvvet arttırımının güvenlik durumuna ne derece etki yaptığı konusunda bilgi verecek.

Bush, üsteki Amerikan askerlerine hitaben konuşurken, Irak’taki kuvvetleri çekmeye korku ve başarısızlık sonucu değil güçlü ve başarılı olma durumunda çekeceklerini söyledi.

Beyaz Saray yetkilileri, Irak ziyaretinin beş ya da altı hafta önceden planlandığını bildirdi.

Yetkililere göre Bush, sadece komutanlar ve Büyükelçi ile değil Maliki hükümetinin üyeleriyle de yüz yüze görüşmek istedi.

Bush’un, bu şekilde Iraklı yetkililerden siyasi uzlaşma sağlamalarını bizzat isteyebileceğini düşündüğü belirtildi.

XS
SM
MD
LG