Erişilebilirlik

Alman Siyasetçilerden Gül'e Destek


Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı olması, Türkiye dışında da geniş yankı buldu.

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığına seçilmesi Almanya’da basında geniş yankı uyandırıp, genelde manşet haber olarak yer alırken, siyateçilerden gelen mesajların hemen hepsi Abdullah Gül’ü destekler nitelikli.

Ülkenin en önemli gazetesi Frankfurter Allgemeine, Gül döneminde Türkiye’nin demokratikleşmesinin süreceğini ve AKP’nin iktisadi ve siyasi başarılarının ülkenin kaderini belirleyeceğini vurgulanıyor. Süddeutsche gazetesine göre, Gül’ün seçilmesi Türkiye için bir şans. Yorumda Türkiye’nin üzerindeki kara bulutların dağıldığı, demokratikleşme, istikrar ve akıldan yana bir seçim yapıldığı savunuluyor.

Alman siyasetçileri de Abdullah Gül’ü benzer bir üslupla övüyorlar. Genel kanı, Gül’ün Çankaya’ya çıkması ile Türkiye-AB ilişkileri gelişeceği yönünde.

Japonya’da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Abdullah Gül'e oradan yolladığı kutlama mesajında: "Yeni görevinizde de ilişkilerimizin derinleşmesine ve ortak arzularımıza, özellikle Avrupa'nın ve Atlantik Birliği'nin esenliğine önem vereceğinize inanıyorum" ifadesini kullandı.

Gül’e bir kutlama mesajı da eski meslektaşı Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldi. Sosyal Demokrat Parti SPDli Steinmeier, yakın arkadaşı olarak bilinen ve ‘sen’ diye hitap ettiği Cumhurbaşkanına: "Son yıllarda özellikle kültürler arası ortak çalışmalara verdiğin katkıdan ötürü teşekkür ediyorum. Türkiye’nin AB yoluna yeni makamında da destek vereceğinden eminim" şeklinde bir mesaj geçti.

Koalisyon hükümetinden Birlik Partileri’nin dış politika sözcüsü ve eski Savunma Bakanlığı müsteşarı Friedbert Pflüger’de, Türkiye’nin Avrupa rotasının netleştiği görüşünde: "Türkiye bu seçimle Atatürk doktrinleri doğrultusunda devlet ve din işlerinin kendi cumhurbaşkanlığı döneminde de ayrı tutulacağının sinyallerini verdi. Zira Avrupa birliği ile Türkiye arasında yürütülen üyelik görüşmelerinin geleceği buna bağlı. Ayrıca ülkemiz insanlarıyla burada yaşayan Türklerin bu seçimin ardından daha da birbirlerine yaklaşacaklarını düşünüyorum."

Yeşiller Partisi’nin kurucularından ve Türk dostu olarak tanınan Federal milletvekili Christian Ströbele ise Abdullah Gül’ün bütün Türklerin Cumhurbaşkanı olmasını umduğunu söyledi: “Türkiye’nin Anayasasında öngörüldüğü gibi laisizmin kurallarına riayet eder ve pek tabii ki harfiyen uygular."

Sol Parti Federal milletvekili Hakkı Keskin ise Türkiye’nin demokrasi sınavını başarıyla geçtiğini ve artık AB’nin bu konudaki önyargılarının kalkması gerektiğini savunuyor: "Türkiye demokratik olgunluğunu açıkça kanıtlamıştır. Aslında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olanlar, Türkiye’de ordunun siyaset üzerinde ki etkisinden bahsediyorlardı. Oysa gerek parlamento seçimleri gerekse Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi bu tür önyargıların haksızlığını açıkça kanıtlamıştır."

Almanya’da Gül’ün başarısı bu şekilde, genel olarak ‘olumlu’ olarak yorumlanıyor. Bu arada bazı köşe yazılarında Türkiye’de muhalefetin çok dağınık ve zayıf olduğuna dikkat çekiliyor ve Abdullah Gül ile AKP iktidarını kontrol altında tutabilecek tek kurum olarak ordunun adı veriliyor.

XS
SM
MD
LG