Erişilebilirlik

Abbas Olmert Görüşmesi


İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas Kudüs'te biraraya geldi.

Agustos ayı başında Batı Şeria'nın Eriha kentinde biraraya gelmiş olan iki lider bu defa Olmert`in Kudüs'teki evinde buluştu.

ABD Dışişleri Bakanı Condaleezza Rice'ın Hamas'ın Gazze'yi ele geçirmesinin ardından Olmert ve Abbas'ın sürekli temasta olmalarını istemesi sonucu bu düzenli görüşmeleri yapan iki lider bu kez yaklaşık 3 saat karşılıklı konuştu.

Basına kapalı geçen görüşme öncesinde Mahmud Abbas ilk kez Olmert'in evindeki konuk defterini imzalayarak, "Barış diliyorum" cümlesini kaydetti.

Kasım ayında ABD'de yapılması planlanan Barış Konferansı öncesinde gerçekleşen bu görüşmeye Filistin tarafı endişeli gitti. Konferans için bir ajandanın belirlenmemiş olması ve İsrail'in Filistin Devleti'nin kurulması yolundaki en önemli gündem maddeleri olan, mültecilerin durumu, Kudüs'ün nihayi statüsü gibi olmazsa olmaz konulara değinmek istememesi bu endişenin nedenlerinin başında geliyordu.

Ancak yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrasında yapılan açılamalarda Olmert ve Abbas'ın Filistin- İsrail sorunu hakkındaki elzem konuları konuştukları kaydedildi.

Olmert'in ofisinden gelen açıklamada iki liderin Filistin devletinin nihai sınırları,Kudüs'ün statüsü ve mülteci sorunu konularını tartıştıkları ifade edildi.

Toplantıda Abbas'ın İsrail tarafından bir grup Filistinli mahkumun daha serbest bırakılmasını talep ettiği, İsrail hükümetinin bunu değerlendireceği ancak hemen bir yanıt vermediği de belirtildi.

İsrail tarafı da Filistin'e bir dizi teklif getidi. Buna göre İsrail hükümeti Doğu Kudüs'ün kontrolünü Filistin'e vermek istediğini, ayrıca Ramallah, Nablus ve Cenin'in kontrolünüde Filistin yönetimine devretmek istediğini ifade etti. Ayrıca her üç Semavi din içinde önemli olan ve El Aksa , Ağlama Duvarı ve Kıyamet Klisesi'nin de bulunduğu tepenin kontrolünün bu üç din temsilcileri arasında paylaştırılmasını teklif etti. Filistin Devlet Başkanı Abbas teklife henüz bir cevap vermiş değil.

İki lider KAsım ayında ABD de yapılacak konferans oncesınde en az iki kere daha buluşma konusunda sözleşerek ayrıldılar.

Öte yandan Hamas, Kudüs'te yapılan Abbas- Olmert görüşmesini topa tuttu. Abbas'ın Olmert için çalıştığını ileri süren Hamas bu toplantıların asıl amacının Hamas'ı izole etmek olduğunu ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG