Erişilebilirlik

Iraklı Liderlerden Uzlaşma Yolunda Adım


Iraklı Şii, Sünni ve Kürt liderler, aralarındaki sorunları çözme konusunda bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Beyaz Saray, Iraklı liderlerin ulusal uzlaşma yolundaki bu kararını tebrik ettiğini açıkladı ve tüm Iraklıların yararına hizmet etmeye hazır olduklarını gösterme açısından, önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililer, gelecek ay Irak’taki ilerlemeyle ilgili bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Kongre üyeleriyse, Irak’taki savaşa ödenek aktarmak için Irak hükümetinin bazı beklentileri yerine getirmesini istiyor.

Bu arada Irak Başbakanı Nuri el Maliki, kendisinin görevden alınmasını isteyen Amerikalı politikacılara sert tepki gösterdi.

Bağdat’ta bir basın toplantısında konuşan Maliki, Demokrat Partili senatörler Hillary Clinton ve Carl Levin’e yönelik olarak, “kendilerine gelmeleri” çağrısında bulundu. Maliki, iki senatörü de “Irak kendi topraklarıymış gibi” konuşmakla suçladı.

Irak başbakanı ayrıca Amerikan ordusunu, son dönemde Bağdat’taki Şii bölgelerine düzenlenen operasyonlarda sivillerin ölümüne yol açmakla suçladı. Maliki Amerikan askerlerinin bir terörist zanlısını gözaltına almak için “10 sivili öldürdüğünü” iddia etti.

Amerikan ordusunun Bağdat’taki Şii Sadr mahallesine düzenlediği operasyonlarda zaman zaman sivillerin de öldüğü belirtiliyor.

Irak Başbakanı Maliki, görevden alınması yönünde açıklamalar yapan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den de özür dilemesini istedi. Kouchner, Newsweek dergisinde yayınlanan demecinde, “Maliki’nin görevden alınması gerektiği” görüşünü, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a ilettiğini söylemişti. Koucher, Irak’taki hükümetin “işlemediğini” de belirtmişti.

Irak ve Fransa arasindaki gerginlikle ilgili son gelişmeleri Arzu Çakır'ın haberinden yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG