Erişilebilirlik

Seçimin Yarın Sonuçlanması Bekleniyor


11. cumhurbaşkanını belirleyecek oylamaların üçüncüsü yarın günü yapılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu oylamada da Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu ve Demokratik Sol Partili aday Tayfun İçli ile yarışacak.

20 ve 24 Ağustos tarihlerinde yapılan ilk iki tur oylamada 367 milletvekilinin oyunu alamayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, bu kez seçilmek için sadece 276 milletvekilinin oyunu alması yeterli olacak. 341 milletvekili olan AKP, hiçbir partinin desteği olmasa bile 276 sayısını bularak, Gül’ü cumhurbaşkanı seçtirebilecek.

11. Cumhurbaşkanı olması kesinleşen Abdullah Gül’ün seçilmesi ve göreve başlamasına ilişkin tören programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

Buna göre Gül, yarın yapılacak üçüncü tur oylamada oyunu kullandıktan sonra sonuçların açıklanmasını beklemeden, hazırlıklarını yapmak üzere meclisten Dışişleri Konutu’na geçecek. Gül’ü konuttan meclise getirecek cumhurbaşkanlığı makam aracının forsu kapalı olacak. Gül’ün, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine koyu renk takım elbise giymesi bekleniyor.

Meclis’te askeri törenle karşılanacak Gül, kürsüde ant içecek ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağına söz verecek. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve Meclis’e cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek. Bu arada Gül’ün cumhurbaşkanlığı için top atışları yapılacak. Askeri törenle Meclis’ten ayrılacak Gül, önce Anıtkabir’e sonra da görevi devralmak üzere Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne çıkacak. Sezer, devir teslim töreni istemedi, ancak Gül’ün göreve başlamasını devlet o gece tüm yurtta “aydınlatma” yaparak ve Ankara ile ordu merkezlerinde 101 pare top atışı ile kutlayacak. Abdullah Gül’ün Meclis’te cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda memleketi Kayseri’de de bir dizi kutlama yapılacak. Kutlamalar çerçevesinde kent merkezindeki evler ve işyerlerine Büyükşehir belediyesinin dağıtacağı 50 bin Türk bayrağı asılacak. Tarihi Kayseri Kalesi’nden 41 pare ses bombası atılacak, bazı cadde ve bulvarlara Abdullah Gül’ün büyük boy posterleri de asılacak.
XS
SM
MD
LG