Erişilebilirlik

Bush: 'Irak'ta İlerleme Kaydediliyor'


Başkan Bush, Cumartesi günleri yaptığı haftalık radyo konuşmasını bugün de Irak'taki duruma ayırdı ve Irak'ta ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bush, Iraklıların "demokrasiyi savunmak için harekete geçtiğini" söyledi. ABD Başkanı ayrıca, Irak'taki operasyonlar konusunda sabır telkininde bulundu.

Başkanın konuşmasına muhalefetteki Demokrat Parti adına cevap veren eski Senatör Max Cleland ise konuşmasında Bush'un stratejisini eleştirdi. Cleland, Irak'taki gelişmelerin "siyasi bir sorun" oluşturduğunu belirtti.

Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçiler, Amerika'nın Irak'tan asker çekmesini istiyor. Perşembe günü Cumhuriyetçi Senatör John Warner da Irak'tan asker çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Washington Post gazetesi, Eylül ayında Kongre'ye sunulacak durum değerlendirmesinden sonra Irak stratejisinde değişiklik yapılmasının beklenmediğini yazdı.

Bush, bu yılın başlarında Irak'a ek asker sevketmişti. Irak'taki Koalisyon Kuvvetleri Komutanı Amerikalı Orgeneral David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker bu stratejinin ne kadar etkili olduğu konusunda Eylül ayında Kongre'ye bilgi verecek. Kongre'ye sunulacak raporda, Petraeus ve Crocker'ın güvenlik alınında kaydedilen ilerlemeleri vurgulaması bekleniyor.

Washington Post gazetesine göre, Beyaz Saray yetkilileri, Irak'ta askerlerin görevlerine devam etmesi konusunda destek bulduklarını düşünüyor.

Bu arada Bağdat'ın güneyinde koalisyon kuvvetlerine komuta eden Amerikalı Tümgeneral Rick Lynch, nüfuzlu Cumhuriyetçi Senatör John Warner'ın Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin bu yılın sonuna kadar geri çekilmeye başlaması yönündeki çağrısının yanlış olduğunu savundu.

Irak'tan video konferans yoluyla Amerikalı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tümgeneral Lynch, kendi görev bölgesini düşmandan temizlemek için çok çalıştıklarını, şimdi geri çekildikleri takdirde buraların tekrar düşman kontroluna geçeceğini söyledi. Emrindeki kuvvetlerinin bir yandan hem Şii hem de Sünni direnişçilerle savaştığını, diğer yandan da bölgeye İran'dan sızan ajanlarla mücadele ettiğini belirten Amerikalı general, Irak'tan bir miktar askeri geri çekmenin önümüzdeki yıl ilkhabar ya da yaz aylarında, ancak önemli ölçüde ilerleme sağlandığı takdirde mümkün olabileceğini savundu.

Tümgeneral Lynch Amerikan kuvvetlerinin Irak'tan ancak Irak ordusu ve polisi, görevi tamamen devralmaya hazır olduğu zaman çekilebileceğini söyledi ve "Bunun da yılsonuna kadar olması mümkün değil" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG