Erişilebilirlik

AKP'nin Zaferi Ortadoğu'da Nasıl Yorumlanıyor


Orta Doğulu uzmanlar Türkiye’deki siyasi gelişmelere nasıl bakıyor; Türkiye’nin güney komşusu Irak’la yaşadığı sorunları nasıl değerlendiriyor? Middle East Times gazetesi editörlerinden Claude Salhani, Irak’ın kuzeyinde yaşanacak istikrarsızlığın, Türkiye’yi de etkileyebileceği görüşünde. Lübnanlı gazeteci Salhani, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı:

VOA: Sayın Salhani, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin erken seçimlerden zaferle çıkması, Orta Doğu’da nasıl bir yankı uyandırdı?

SALHANI: Bana kalırsa olumlu bir izlenim uyandırdı. Nedeni de AKP’nin İslami eğilimli bir parti olması… Arap dünyası Türkiye’ye şimdi daha yakın bir müttefik gözüyle bakıyor. Orta Doğu ülkeleri, hiçbir zaman Türkiye’deki gibi, dini devlet işlerinden ayırmayı başaramadı. Bu yüzden, AKP’nin zaferine Müslüman hareketi açısından, ‘olumlu bir adım’ olarak bakıyorlar.

VOA: Seçimler meclisteki tabloyu değiştirdi. Daha çok parti temsil imkanı kazandı. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Meclis’e girmesi, Avrupa Birliği ve Kürt sorunu konusunda AKP’nin politikalarını etkiler mi?

SALHANI: Bir süre önce Türkiye ve Irak başbakanları Ankara’da bu konuyu görüştü. Kürt sorunu çok hassas bir hale geldi. Irak’ta Kürtler her geçen gün daha fazla özerklik kazanıyor. Bu da Ankara’yı korkutuyor, çünkü oradaki gelişmelerin, sınırın kendi tarafına yansımasını istemiyor. Önümüzdeki aylarda sanıyorum, Kürt sorunu konusunda yeni gelişmelere tanık olacağız.

VOA: Ankara, Irak’ta gizlenen ve Türkiye’ye saldırılar düzenleyen PKK’yla mücadele konusunda Washington’un tavrını yeterli bulmuyor. Bu durum da ikili ilişkilere yansıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Amerika’nın PKK’ya karşı ortak askeri operasyon düzenlemesi mümkün mü? Daha önemlisi, Amerika risk alır mı?

SALHANI: Türkiye ve Amerika’nın ortak askeri operasyon düzenlemesini beklemiyorum.

VOA: Operasyon olmasa da istihbarat paylaşımı olamaz mı?

SALHANI: İstihbarat paylaşımı zaten oluyordur. Türkiye bir NATO ülkesi, dolayısıyla NATO’nun sahip olduğu bütün olanaklara Türkiye de sahip. Amerika ve Türkiye’nin Kürtlere yönelik ortak bir operasyona girmesini şu açıdan beklemiyorum: Öncelikle Türkiye’nin Irak’ta Amerika’yla bu denli yakın bir işbirliğine girmesine, Arap ve Müslüman ülkeler iyi gözle bakmaz. Amerika açısından da Türkiye’yle bir olup, Kürtlere karşı savaşmak iyi olmaz. Çünkü Irak’ta Kürtler, şu anda Amerika’nın en önemli müttefiki durumunda.

VOA: Eğer Türkiye tek yanlı bir sınırötesi harekata girişirse ne olur?

SALHANI: Bunun cevabı gerçekten çok zor. Sanıyorum, nasıl biteceği belli olmayan tehlikeli bir maceranın başlangıcı olur.

VOA: Erdoğan hükümetinin bu konuya bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

SALHANI: Ellerinde olsa onlar da operasyon yapmak ister. Ama yaparlarsa bunun yaratacağı sonucun korkusu hakim. Unutmayalım ki Irak’ın kuzeyi, ülkenin en istikrarlı bölgesi. Türkiye’nin de en son isteyeceği şey, sınırının öte yanında istikrarsızlık olur. Sınırı aşıp, PKK’yla mücadele etmek isteyebilirler, ama bunun Irak’taki özerk Kürt yönetiminin hoşuna gitmeyeceği kesin.

VOA: Irak’ın kuzeyinin en istikralı bölge olduğunu söylediniz. Kerkük’te referandum yapılırsa bu istikrara etkisi ne olur?

SALHANI: Irak’ta Kürt bölgesinin istikrarını etkileyebilecek herşey, hem Türkiye, hem de Irak için tehlikeli olur. Zaten o bölgede istikrarı bozmayı amaçlayan unsurlar mevcut. Bölgede sık sık bombalı saldırılar düzenleniyor. Buna rağmen bölge Irak’ın diğer yerlerine göre daha istikrarlı. Irak’ta Sünnilerin yaşadığı iç bölgelere ve Şiilerin yaşadığı güneye bakın. Hemen her gün bombalı saldırılar, çatışmalar ve cinayetler yaşanıyor. Daha sakin olan Irak’ın kuzeyinde sorun yaratmanın ne yararı olacak?

VOA: Kerkük’te referandum olacak mı sizce?

SALHANI: Bu son derece tehlikeli bir adım olur.

VOA: Bu durumda bölgenin istikrarı tehlikeye girmez mi?

SALHANI: Elbette bu durum gereksiz sonuçlar yaratır. Bölgeyi bir bilinmeze sürükler.

VOA: Middle East Times gazetesi editörlerinden Claude Salhani. Teşekkür ediyoruz, bize zaman ayırdığınız için.

SALHANI: Ben teşekkür ederim.

XS
SM
MD
LG