Erişilebilirlik

Oylamanın İkinci Turu da Sonuçsuz


Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM'de yapılan ikinci tur oylamada da seçilmek için yeterli olan 367 oyu alamadı. Gül'ün 28 Ağustos'ta yapılacak 3. tur oylamada cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan ikinci tur oylamada da MHP'li aday Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP'li aday Tayfun İçli ile yarıştı. Birinci turda 341 oy alan Gül, ikinci turda 337 oya gerilirken, Çakmakoğlu ile İçli birinci turdaki oylarını birer artırdılar. Buna göre Çakmakoğlu 71, İçli de 14 oy aldı. Birinci turda 22 olan boş oy sayısı, bu kez 24'e çıktı.

Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının 28 Ağustos'ta yapılacak 3. tur oylamada belirlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Mecliste, oturumun açılması ve seçilmek için 276 oyun yeterli olacağı bu turda AK Parti'nin 341 olan milletvekili sayısı oturumu açmak ve cumhurbaşkanı seçmek için yeterli olacak. Seçimin sonuçlanmasından sonra Gül'e, TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından cumhurbaşkanı seçildiği tebliğ edilecek ve buna ilişkin tutanak iletilecek. Sonrasında da Gül, yemin etmesi için TBMM'ye davet edilecek. Gül, aynı gün yapılacak ikinci oturumda yemin edecek ve resmen cumhurbaşkanı sıfatını kazanacak. Görev devir -tesliminin aynı gün yapılıp yapılmayacağı ise henüz kesinlik kazanmadı. Gül, 29 Ağustos’ta Çankaya Köşkü’ne çıkmayı isterken, Ahmet Necdet Sezer aynı gün görevini törensiz devretmeyi öngörüyor.

CHP Boykotu Sürüyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi için mecliste yapılan oylamaları boykot eden CHP, Gül'ün seçilmesi durumunda mecliste gerçekleştirilecek yemin törenine de katılmama kararı aldı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise yemin törenine katılacaklarını belirtirken, CHP'nin tavrının kendilerini ilgilendirmediğini duyurdu. CHP, Abdullah Gül'ün laikliğe bağlılığından endişe duyduğunu belirtmiş, Gül ise cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na bağlı hareket edeceğini, toplumun tüm kesimlerini kucaklayacağını ilan etmişti.

XS
SM
MD
LG