Erişilebilirlik

Beyin Travmanlarına Karşı Yeni Yöntem


İleri safhadaki parkinson ve nörolojik titreme vakalarında uygulanan derin beyin stimülasyonu adlı bir yöntem konuşma zorluğu çeken hastalara da yeni bir umut ışığı oldu.

Ohio’daki Cleveland Kliniği cerrahları uğradığı saldırıda beynine ağır darbe alan bir hastaya Derin Beyin Stimülasyonu adıyla bilinen ameliyatı yaptı. Hasta altı yıldır hafif koma halindeydi. Bu tür durumlarda hastalar, çevrelerindeki bazı olaylara sınırlı da olsa tepki verebiliyor. MR’lar bu hastanın beyninin bazı bölümlerinin hasar görmediğini gösteriyordu.

Nörolog Doktor Ali Rızai, hastanın beynine ameliyatla bir pacemaker yerleştirdi. İki gün sonra cihaz çalışmaya başladı ve beyne sinyaller gönderdi. Doktor Rızai, "Beynin dili elektrik. Elektrik sinyallerle, beyne kendi dilinde harekete geçmesi gerektiği mesajı gönderiyoruz." şeklinde konuşuyor. Birkaç ay içinde hasta tedaviye cevap verdi. Sakız çiğneme, konuşma ve yutkunma gibi basit işlevleri yeniden yapabilir hale geldi.

Beyin travmaları trafik kazaları düşme veya saldırı yüzünden oluşuyor. Travmalar, tüm dünyada ölüm ve sakatlıkların başlıca nedenleri arasında. Doktorlar yeni yöntemin, travma hastalarıyla yakınları için yeni bir umut kapısı açtığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG