Erişilebilirlik

23 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Amerika’nın en önemli Yahudi kuruluşlarından Anti Defamation League’in Ermeni soykırım iddialarını tanıdığını, ancak Kongre gündemindeki soykırım tasarısına destek vermediğini duyuruyor. Gazete, bu kararın hem Türkler hem de Ermeniler arasında tepki yarattığını kaydediyor:

"Amerika’daki Türkler, tarihin tarihçiler tarafından değil, lobiciler tarafından yazıldığını öne sürerek karara karşı çıktı. Ancak Amerika’daki Ermeniler de bu karardan tatmin olmadı. Ermeni soykırımı, Amerika’daki toplumu içinde uzun süredir tartışma konusuydu. Bazıları, Ermeni soykırımını tanımanın ahlaki bir görev olduğunu savunuyordu. Bazıları ise, böyle bir adımın Türkiye’deki Yahudileri rahatsız edeceğini ve İsrail’in en güçlü Müslüman müttefikiyle arasını bozacağını savunuyordu."

Washington Post Irak’ta sorunların hala sürüyor olmasından dolayı sadece başbakan Nuri el Maliki’nin sorumlu tutulmasını yanlış buluyor. Maliki’nin günah keçisi yapılmasına karşı çıkan gazete, Sünni ve Kürt liderlerin de uzlaşmaz bir tavır içinde olduğuna dikkat çekiyor:

"Amerika ile Iraklılar arasındaki gerginliğin asıl nedeni, Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasında birkaç hafta veya birkaç ay içinde bir siyasi uzlaşmaya varılabileceği varsayımıdır. Bu da, Beyaz Saray’ın ve Kongrenin Irak’taki Amerikan askerlerini bir an önce geri çekmek veya azaltmak isteğinden kaynaklanıyor. Oysa Iraklılar henüz kendi aralarında bir uzlaşmaya hazır değiller ve belki de yıllarca böyle bir uzlaşı olmayacak. Iraklılar, kendi ülkelerinin geleceğini Washington’un baskılarına göre değil, Irak’ta yaşanan olaylara gösterecekleri tepkilere bağlı bir takvim içinde çözecekler."

Christian Science Monitor Amerika’nın devletler, devlet dışı aktörler ve bireylerin şiddet yöntemine başvurduğu bir dönemde, buna uygun bir askeri yapılanmaya gittiğini yazıyor. Gazete, Amerika’nın Irak’tan çekilirken arkasında nasıl bir ülke bırakacağının, önümüzdeki dönemde diğer tehditler açısından da belirleyici olacağını vurguluyor:

"Genelkurmay başkanı Casey, Irak savaşını Amerika’nın uzun vadeli tehditlere hazırlanması için kullanıyor. Bu tehditler, çöken, yoksul ve kalabalık ülkelerden kaynaklanıyor; azalan petrol kaynakları nedeniyle farklı ülkeler arasında yaşanan rekabetten kaynaklanıyor; küresel ısınmanın yol açtığı felaketlerden ve nükleer silahların yayılmasından kaynaklanıyor. Casey, Irak savaşının kazanılabileceğini söylüyor ama aslında, önümüzdeki dönemin savaşlarına bir örnek oluşturan bu savaşı kaybetmeye tahammülümüz olmadığını söylemek istiyor."

New York Times 11 Eylül saldırıları öncesinde Amerikan istihbaratının yetersizliği konusunda CIA eski başkanı George Tener ve Bush yönetimini suçluyor. 2001 yılında Bush yönetiminin yeni muhafazakar anlayışlarını öne çıkartma kaygısıyla, El Kaide hakkında gelen istihbarat raporlarına yeterince önem vermediğini iddia ediyor:

"Geçmişe ilişkin bu tartışmalar, eski defterler karıştırmaktan daha öte bir anlam taşıyor. Geçmişte yapılan hataları göz ardı etmek, bir ülke açısından bu hataların tekrarlanması anlamına gelir. Bush’un Irak’la Vietnam’ı kıyaslayan açıklaması bunun en somut örneğidir. Bush, Amerika’nın kabusu olan Vietnam savaşından çıkarta çıkarta sadece savaşın çok erken bitirildiği dersini çıkarttı."

XS
SM
MD
LG