Erişilebilirlik

Irak'ta Amerikan Helikopteri Düştü: 14 Ölü


Kuzey Irak’ta bir Amerikan helikopteri düştü, 14 asker öldü. Amerikan ordusu ilk belirlemelere göre helikopterin mekanik bir arıza sonucu düşmüş olabileceğini bildirdi.

Bu arada, Bağdat’ta devrik rejimin 15 yöneticisi dün yargı önüne çıkarıldı. Geçen yıl idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in 15 yardımcısı, 1991 yılındaki Şii ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmakla suçlanıyor.

Yargılananlar arasında Saddam Hüseyin’in, “Kimyasal Ali” adıyla bilinen kuzeni Ali Hasan el Mecid de var. Savcılar, ayaklanmanın bastırılması sırasında 100 bin kişinin Irak ordusu tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor. Tanıklar, aile yakınlarının nasıl öldürüldüğünü anlatırken Amerika’yı da yardımlarına gelmediği için sert biçimde eleştirdi.

Bir kişi Kimyasal Ali’nin üç tutsağı vurarak öldürdüğünü kaydetti. Ali Hasan el Mecid, 1980’li yıllarda kimyasal silahlarla düzenlenen ve onbinlerce Kürt’ün ölümüne yol açan Enfal adlı operasyonun planlayıcısı olmak suçuyla idam cezasına çarptırılmıştı. O zamanki Amerika Başkanı George Bush, 1991’deki Körfez savaşından sonra Irak halkını ayaklanmaya çağırmış, ancak Irak’ın bölünmesine yolaçacağı kaygısıyla askeri müdahale emri vermemişti.

XS
SM
MD
LG