Erişilebilirlik

Devrik Irak Liderlerine Üçüncü Dava


Irak’taki devrik Baas yönetiminin 15 üyesi bugün yeniden mahkemeye çıkıyor. Geçen yıl idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in 15 yardımcısı, 1991 yılındaki Şii ayaklanmasını zorbaca bastırmakla suçlanıyor.

Yargılananlar arasında Saddam Hüseyin’in “Kimyager" lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid de var.

Bu, eski Saddam yönetimi üyelerine karşı açılan üçüncü dava oluyor. 1991’deki Körfez Savaşı’nın ardından ayaklanan Şiiler, kanlı biçimde bastırılmıştı.

Bu arada Irak, dün yine şiddet olaylarına sahne oldu. Irak’ın güneyindeki Şii Musanna ilinin Valisi Muhammed Ali el Hasani bombalı saldırı sonucu öldürüldü.

Haberlere göre, yol kenarına yerleştirilen bir bomba, evinden il merkezi Semava’ya gitmekte olan valinin makam aracı yakınında infilak etti. Saldırıda vali el Hasani’nin bir koruma görevlisi ölürken ikisi de yaralandı.

Ülkenin en büyük Şii partisi Irak Yüksek İslam Konseyi’nin üyesi olan El Hasani, bir hafta içinde öldürülen ikinci Şii vali oluyor. Kadişiya ilinin valisi olan Halil Cemil Hamza da aynı partinin üyesiydi.

Ayrıca Bağdat’ın Şii Sadr mahallesinde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 5 kişi öldü.

Başbakan Nuri el Maliki ise, üç günlük resmi bir ziyaret için Şam’a gitti.

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Mahmud Ahmetinejat’ın, Başbakan Maliki’nin Irak’ı ziyaret davetini kabul ettiğini açıkladı. Açıklamada ziyaret tarihinin henüz belirlenmediği belirtildi.

Öte yandan Kürtler, İran’ın sınır bölgesindeki köyleri top ateşine tuttuğunu bildiriyor.

Erbil’e bağlı Hacı Ümran kasabası yetkilileri, açılan top ateşi sonucu bazı hayvanların öldüğü ve köylülerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

İran’ın, Süleymaniye’nin Kaladiza köyüne de top ateşi açtığı haber verildi

Kuzey Irak’taki Yerel Kürt yönetiminin dış ilişkiler bürosu direktörü Falah Mustafa, Türkiye ve İran’daki ayrılıkçı hareketleri desteklemekle suçlandıklarını belirterek, sorunları askeri çatışma değil görüşmeler yoluyla çözmek istediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG