Erişilebilirlik

Köşk İçin İlk Oylama


Yeni cumhurbaşkanını belirleyecek oylamaların ilki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılıyor. 22 Temmuz seçiminden sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e desteğini sürdürürken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) eski Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu’nu aday gösterdi.

TBMM’de yarın (Pazartesi) yapılacak oylamayı ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) boykot ediyor. CHP, seçimden tek başına iktidar zaferiyle çıkan AK Parti’nin TBMM başkanlığı seçiminde olduğu gibi cumhurbaşkanlığında da ‘uzlaşma’yla yeni bir aday çıkarmasını beklemiş, ancak AK Parti eski adayından vazgeçmeyince, Abdullah Gül’ün ‘laikliğe bağlılığından şüphe’ duyduğunu açıklamıştı. Gül’ün adaylığı karşısında herhangi bir sert tavır takınmayan MHP ise cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını desteklemek için Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu’nu cumhurbaşkanlığı yarışına soktu. Meclisin Demokratik Sol Partili (DSP) üyeleri de Gül’ün adaylığına karşı çıkıyor. Bağımsız milletvekilleri ile Meclis’te temsil edilen Demokratik Toplum Partisi (DTP) de, cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak oylamaya katılma, ancak Gül’ü desteklememe eğilimini sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda toplumun tüm kesimlerini kucaklayacağını ve anayasaya bağlı hareket edeceğini açıklayan Abdullah Gül, oylama öncesinde siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütlerinden de destek istedi. Eşi türbanlı olduğu için toplumun kimi kesimlerince cumhurbaşkanlığına ‘en uygun aday’ olarak görülmeyen Gül’e, en büyük desteği Başbakan Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, Gül’ün ‘özde ve sözde laik’ olduğuna dikkat çekerek, Gül’ün adaylığına sıcak bakmayan orduya da ciddi mesajlar gönderdi. Bu noktada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın kimse ile kavgadan yana olmadıklarını ancak kuralları uygulamakta kararlı olduklarını açıklaması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis’te bugün başlayacak oylamaların devamı sırasıyla 24, 28 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde yapılacak. İlk iki turda oylamaya geçilebilmesi için salonda üçte iki çoğunluk olan 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına bakılacak ve cumhurbaşkanı seçimi için de yine 367 oy gerekecek. İlk iki turda 367 katılım sağlanıp oylamalar yapılabilirse, 28 Ağustos Salı günü 3. tur oylama yapılacak. Bu oylamada salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin oyu, cumhurbaşkanı seçmeye yetecek. 341 milletvekili olan AK Parti’nin, üçüncü oylamada cumhurbaşkanını kolaylıkla seçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
XS
SM
MD
LG