Erişilebilirlik

Bush: 'Irak'ta Olumlu Gelişmeler Var'


Başkan Bush haftalık radyo konuşmasında Irak'ta gelişme sağlandığını söyledi ve Amerikan halkının Irak'ta kaydedilen siyasi ve askeri gelişmelerden cesaret bulması gerektiğini belirtti.

Son günlerde, Bağdat'tan kaçmak zorunda kalan teröristlere karşı yeni bir askeri harekata girişildiğini söyleyen Bush Irak'ta bulunan Amerikan sivil, askeri ve diplomatik personelinin ülkede alt yapının yeniden imarı, iş alanları yaratılması ve siyasi uzlaşma sağlanması konularında Irak halkına yardım ettiğini kaydetti.

Amerika'nın, Iraklı liderlerin kendi belirledikleri ilerleme hedeflerine uymalarını beklediğini vurgulayan Başkan bununla birlikte Amerikan halkının Irak'ta şimdiye kadar sağlanan ilerleme ve uzlaşma çabasından cesaret bulmasi gerektiğini söyledi.

Amerikan ve Irak kuvvetlerinin son aylarda ülkedeki teröristlere ağır darbeler indirdiğini savunan Bush, kuzeyde, Suriye sınırı yakınındaki Yezidi köylerinde Salı günü girişilen ve en az 400 kişinin ölümüne yolaçan bombalı saldırıları kınadı. Bush, Amerikan kuvvetlerinin bu korkunç saldırıları yapanların peşinde olduğunu bildirdi.

Amerika'da kamu oyu yoklamaları halkın çoğunluğunun, Irak savaşının bir hata olduğuna inandığını gösterirken Başkan Bush savaş için hala Amerikan halkından destek sağlamaya çalışıyor. Son olarak CBS Televizyonu tarafından yaptırılan bir araştırma Amerikan halkının yüzde 70'inin Başkan Bush'un Irak savaşını yönetme biçimini desteklemediğini ortaya koydu.

Kongre'de çoğunluğu ele geçirmiş olan muhalefetteki Demokrat Parti geçtiğimiz aylarda, Irak'taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesini bir takvime bağlama girişiminde başarısız kaldı. Bunda, Bush'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti'ye bağlı üyelerin Başkanın Irak konusundaki son planına destek vermeye devam etmesi etkili oldu.

Başkan Bush, bu yıl Ocak ayında açıkladığı ve Irak'ta asker sayısını arttırmayı öngören planının ne derece başarılı olduğu konusunda Eylül ayında Kongre'ye önemli bir rapor sunacak.

Bu arada tatil amacıyla Teksas eyaletindeki çiftliğinde bulunan Bush tatiline kısa bir ara vererek önümüzdeki günlerde Kanada ve Meksika liderleriyle görüşmek üzere Kanada'ya gidecek.

XS
SM
MD
LG