Erişilebilirlik

Rumlar Petrol Aramaya Hazırlanıyor


Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için açılan ihalede teklif verme süresinin sona erdiğini duyurdu.

Kıbrıslı Rum yetkililerden yapılan açıklamada, deniz tabanında petrol aramak için bir Amerikan şirketiyle Norveçli bir konsorsiyumun yanısıra, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ihale teklifleri alındığı bildirildi. Hükümetin sondaj çalışmaları için gerekli izni yıl sonuna kadar çıkarması bekleniyor.

Kıbrıs Rum hükümeti, adanın güney ve doğusu açıklarında zengin petrol ve doğalgaz yatakları olduğunu belirtiyor. Rumlar bundan dolayı Mısır ve Lübnan’la da ortak arama yapma konusunda anlaşma imzalamış bulunuyor. Bu alanlarda 11 ayrı sondaj yapılması planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Kozaku Markulli, bölgede kesinlikle petrol ve doğalgaz yatakları bulunduğunu, Şubat ayında açılan ihaleye bu kadar yoğun ilgi olmasının da buna bağlı olduğunu belirtiyor.

Ancak Kıbrıslı Türkler, ada açıklarında bulunacak petrol ve doğalgazda, kendilerinin de payı olduğunu savunuyor. Türkiye de bir süre önce Kıbrıslı Rumları durdurması amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a başvuruda bulundu.

Ticaret Bakanı Antonis Mihailides, hükümetinin Türkiye’nin tehditlerine boyun eğmeyeceğini bildirdi.

Kıbrıs Rum hükümeti, Türkiye’nin engelleme çabalarının, Avrupa Birliği üyeliğiyle de uyuşmadığını savunuyor.

Dışişleri Bakanı Markulli, kendilerinin Avrupa Birliği üyesi olduklarından hareketle, Türkiye’nin 27 üye ülkeyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Kıbrıs Rum hükümetinin petrol arama girişimlerine karşılık Türkiye de, adanın kuzeyi açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları başlatmak amacıyla ihale açtı.

XS
SM
MD
LG