Erişilebilirlik

Londra'da Çetelerin Son Kurbanı Bir Türk


İngiltere’de son zamanlarda artan genç çetelerin giriştiği saldırıların en son kurbanı bir Türk oldu.

Londra’nın güneyinde kırmızı ışıkta beklerken iki siyah gencin camdan içeriye yarısı yenmiş bir çikolata parçası fırlatması üzerine arabasından çıkarak gençlerle tartışan Evren Anıl, bıçaklı ve yumruklu saldırıya uğradı. 5 Ağustos’taki saldırı sırasında yere düşen Anıl, başını kaldırıma çarptı. Daha sonra kaldırıldığı hastanede sekiz gün koma halinde yaşam mücadelesi veren Türk genci, ölüme yenik düştü.

Evren Anıl, ailesiyle birlikte 3 yaşındayken İngiltere’ye gelmişti. Bilgisayar uzmanı olarak üniversiteden yeni mezun olan Evren, kısa süre önce bir bilgisayar firmasında işe girmişti. Ancak, son zamanlarda, özellikle Londra, ve genelde İngiltere’de, gençlerin sorumsuz ve saldırgan davranışları sorun yaratıyor.

Londra’da son iki ay içinde yaklaşık 15 kişi liseli çetelerin saldırıları sonucu can verdi. Evren Anıl’dan birkaç gün önce de araçlara saldıran sarhoş gençleri engellemeye çalışan iki çocuk babası bir kişi öldürüldü. İngiliz medyası yoğun biçimde konuyu tartışırken, Evren Anıl’ın öldürülmesi, birçok gazetede ilk sayfa haberi olarak ve “Çikolata için öldürüldü” başlıklarıyla verildi. Evren’in saldırı sırasında arabada bulunan kızkardeşi Elif Anıl, Evren’in katillerinin cezalandırılmasını istedi ve gençlerin ailelerini olaylardan sorumlu tuttu. Evren'in erkek kardeşi Özgür Anıl, “Kafalarına başlık geçiriyor ve kendilerini gangster sanıyorlar. Aileleri onlara hayatın ne kadar değerli olduğunu öğretmiyorsa, bu kişilerin hiçbir şeye saygısı olmuyor,” dedi.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten emniyet müdürü Cliff Lyonn, “Evren’in kendisini rahatsız eden iki gence karşı koyma hakkı olduğunu ve bu hakkını kullandığını” söyledi. Lyonn, Evren’in kendisine bıçak çekilmesi üzerine arabaya geri dönmeye çalıştığını, duruma müdahale eden yaşlı bir İngiliz’in boğazına da bıçak dayandığını açıkladı. Evren Anıl, ardında, beklemedikleri bu ölümle şoka uğrayan bir aile bıraktı.

Polisin olayla ilgili görerek gözaltına aldığı beş kişi, kefaletle serbest bırakıldı. 18-19 yaşlarındaki iki saldırganın kaçtığı, olay yerine yakın bir sosyal konutta yaşayanların polise bilgi vermekten kaçındıkları bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG