Erişilebilirlik

Hindistan Başbakanına İstifa Çağrısı


Hindistan’da bir grup milletvekili, Amerika’yla yapılan nükleer işbirliği anlaşmasıyla ilgili kendilerine kasten yanlış bilgi verildiği gerekçesiyle Başbakan Manmohan Singh’in istifasını istedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın, Hindistan’ın nükleer denemelerini durdurabileceği yönünde bir açıklama yapmasının ardından, Hindu milliyetçi ve Komünist milletvekilleri, parlamentonun iki kanadındaki oturumları engelledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Yeni Delhi’yle yapılan nükleer işbirliği anlaşmasının, Hindistan’ın nükleer deneme yapması durumunda sona erdirileceği yönünde hükümler içerdiğini söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranam Mukerci, Amerikalı sözcünün açıklamalarını doğruladı. Ancak bakan, Hindistan’ın egemen bir ülke olduğunu, ulusal çıkarlarının gerektirmesi durumunda nükleer deneme yapmaya hakkı olduğunu bildirdi.

Amerikan Kongresi’nin de onayını bekleyen anlaşma, Hindistan’ın sivil nükleer tesislerinin denetime açılması karşılığında, bu ülkeyle nükleer yakıt ve malzeme ticaretinin yolunu açıyor.

XS
SM
MD
LG