Erişilebilirlik

Yezidiler Neden Hedef?


Irak’ta savaşın başından bu yana en çok can kaybına yolaçan saldırı, Yezidi azınlığı hedef aldı.

Irak'ın kuzeybatısındaki Yezidi kasabalarında dört benzin tankerinin havaya uçurulmasıyla düzenlenen saldırıda ölü sayısı 400'e çıktı. Yetkililer, enkaz kaldırıldıkça, ölü sayısının artmasından kaygı duyuyor.

Bir zamanlar Türkiye’de sayıları onbinleri bulan bu azınlık, 1980’li yıllarda toplu halde Avrupa ülkelerine göç etti. Bundan dolayı da Türkiye’de sayıları 200’ün altına inmiş durumda.

Yezidiler kim? Yezidiler Kürtçe konuşmalarına rağmen Kürt mü? Neden hedef alınıyorlar? Neden Avrupa ülkelerine göçettiler? Yıllar önce terkettikleri topraklarına geri dönmek istiyorlar mı? Yezidiler içlerine kapanık bir toplum mu?

‘Şeytana taptıkları’ yönündeki bir önyargı, Yezidileri yüzyıllardır diğer dinlerin hedefi haline getirdi. 2001 yılında ‘Melek Tavus’un Halkı: Yezidiler’ adlı kitabı kaleme alan etnolog Sabiha Banu Yalkut, Yezidilikle ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.

1980'li yıllardan bu yana Yezidileri araştıran ve Sabiha Banu Yalkut'la söyleşimizi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG