Erişilebilirlik

'Türkiye'yi Kurak Günler Bekliyor'


2007 yılı, dünyanın birçok yerinde alışılmadık hava koşullarıyla anılıyor. Türkiye sıcaklardan kavrulurken, İngiltere’de yaz ortasında seller 10 kişinin ölümüne yolaçtı. Türkiye’nin büyük kentlerinde su kesintisi uygulanırken, Londralılar yağmurdan başlarını dışarı çıkaramıyor. Bazıları, bu durumu ‘küresel ısınma’ diye yorumlarken, diğerleri henüz kalıcı bir iklim değişikliğinden sözetmenin erken olacağına dikkat çekiyor.

İngiltere Metereoloji Ofisi Hadley Merkezi’nde (Met Office Hadley Centre) yüzlerce uzman çalışıyor ve sadece hava tahminleri yapmak için kullanılan bilgisayarların toplam maliyeti 27 milyon Sterlin (70 milyon YTL) cıvarında. Bu süper bilgisayarlar, saniyede iki milyar işlem yapma kapasitesine sahip.

Kendilerine iklim değişikliği ve Türkiye’ye muhtemel etkilerini sorduğumuz uzmanlar, son 40 yıldır kuzeybatı Avrupa’da kışların daha değişken ve yağışlı geçtiğini, bunun ise güneyde özellikle Akdeniz bölgesinde daha yağışsız ve kurak kış anlamına geldiğini vurguladı. Bunun sonucunda ise, uzmanlar tahıl gibi kışın yağmur ve kar alması gereken ürünlerin olumsuz etkilendiğini belirtti.

İngiltere Meteorolojisi İklim Değişikliği Grubu’ndan David Parker, bununla birlikte bu eğilimin süreklilik kazanıp kazanmayacağından henüz emin olmadıklarını söyledi.

Uzman Robin Clark ise, Türkiye’de halihazırda sıcak bir hava dalgası olduğuna işaretle, hava sıcaklıklarının gelecekte, geçmişe oranla, 2 ila 6-7 derece arasında artabileceği uyarısında bulundu. Fakat uzman, bunun toprağın ne kadar kuraklaşacağına ve ne kadar yağmur düşüp düşmeyeceğine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Robin Clark, bu durumun Türkiye’de bir çölleşme etkisi yaratıp yaratmayacağı sorusuna, bunun sıcaklık ve kuraklığın süresine ve kullanılacak tarım tekniklerine bağlı olduğu şeklinde yanıt verdi. Clark, İspanya’nın bazı bölgelerinde kuraklığa bağlı olarak tarım ve sulama tekniklerinin değiştirildiğini, bu şekilde kuraklığın etkileriyle baş edilebildiğini hatırlattı.

Bu yıl daha yakından tanık olduğumuz aşırı hava ve iklim değişiminin ne derece insanlardan kaynaklandığı sorusunu da bir başka uzman, Peter Stott’a yönelttik. Stott, küresel boyutta sıcaklıklarda insani etkenlere bağlı olarak bir derecelik artış meydana geldiğine işaret etti. Stott, bu artışın ulaşım ve fosil yakıtlarının kullanılmasından doğan sera etkili gaz salınımından kaynaklandığını vurguladı. Stott, bu eğilimin devam edeceğinden kaygı duyulduğunu da söyledi ve bunun anlamının artan sıcak dalgaları olabileceği uyarısında bulundu.


XS
SM
MD
LG