Erişilebilirlik

15 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Rusya’nın Gürcistan’ı bombaladığı yönündeki iddianın Birleşmiş Milletler tarafından kapsamlı biçimde araştırılması gerektiğini savunuyor. Rusya’nın daha önce de Gürcistan’a yönelik tacizlerde bulunduğunu ancak uluslararası toplumdan bir tepki görmediğini hatırlatan gazete, bu kez işerin farklı yürümesi gerektiğini yazıyor.

"Güvenlik Konseyi, olayı tarafsız ve bağımsız bir şekilde soruşturulmasını desteklemeli, veriler elde edildikçe de gerekli tepkiyi göstermelidir. Gürcistan, Güvenlik Konseyi’nin konuyu görüşmesi için acil olarak toplanmasını istedi. Amerika ve Avrupa Birliği, Güvenlik Konseyi’nin bu talebi kabul etmesi için çaba harcamalıdır. Eğer Birleşmiş Milletler, olası bir uluslararası saldırganlığı da soruşturmayacaksa, ne işe yarayacak?"

Boston Globe tarihe “Amerika’da tatil yapan ilk Fransız cumhurbaşkanı” olarak geçen Nicolas Sarkozy’nin, Washington’la ilişkileri yumuşatmaya çalıştığını kaydediyor. Ancak gazete, Amerika’ya yakınlığı nedeniyle Fransa’da kendisine “Amerikalı” lakabı takılan Sarkozy’nin, bir Amerikalıdan daha fazla Amerikancı olmasının ters tepeceği uyarısında bulunuyor.

"Sarkozy Paris’e döndüğünde, Chirac’ın Amerika’yla rekabet politikasının artık geçerli olmadığını söyleyerek övünebilir. Ancak, Amerika’da şu anda geçerli olan monarşik devlet başkanlığı sisteminin taklit etmeye kalkması büyük bir hata olur. Sarkozy, Amerika’da tatil yapabilir ama ülkesini Fransız Cumhuriyetinin bir hizmetkarı olarak yönetmelidir."

New York Times Çin malı oyuncakların ardından diş macunlarının da sağlığa zararlı olduğunun ortaya çıktığını hatırlatıyor ve Pekin’i yeterince önlem almamakla suçluyor. Amerika’nın Çin mallarına boykot uygulamasının bir ticaret savaşı başlatabileceğini belirten gazete, Çin’in şeffaf ve etkin bir denetim mekanizması kurmasının en doğru yol olacağını vurguluyor.

"Çin hükümetinin gelen uyarıları sonunda dikkate almaya başladığı yönünde bazı işaretler var. Pekin, Amerikalı çocukların yanı sıra Çinli çocukların sağlığı açısından da üretilen malların güvenliğini denetleyecek etkin bir mekanizma oluşturmalıdır. Ancak Amerikalı tüketiciler bunu bekleyecek durumda değil. Bu nedenle ilk savunma hattını Amerikalı işadamları ve yetkililer oluşturmalıdır."

USA Today Kongre’nin kapsamlı bir göçmenlik reformu yapmaması nedeniyle, eyaletlerin ve yerel yönetimleri konuyu kendi anlayışları doğrultusunda çözmeye çalıştığını yazıyor. Sonuçta ortaya farklı uygulamaların ve kargaşanın çıktığını ifade eden gazete, göçmenlik meselesine federal düzeyde çözüm getirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

"Yerel yasalar, sadece kaçak göçmenlerin kendilerine karşı daha az düşmanca davranılan bölgelere gitmesine veya tamamen kayıt dışı ekonomiye kaymasına yol açacaktır. Bu tür önlemler, kaçak göçmenlerin çok az bir kısmının Amerika’dan ayrılmasını sağlayacaktır. Konuk işçilere yönelik ülke çapında inandırıcı bir düzenleme yapılmadıkça ve halen Amerika’da bulunan milyonlarca kaçak göçmene vatandaşlık yolu açılmadıkça, kolluk kuvvetlerini devreye sokmak sorunu çözmeye yetmeyecektir."

XS
SM
MD
LG